• Virusul a trecut deja de la păsări la vidre și vulpi.
  • Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu trebuie să se complacă în fața H5N1.
  • Profesorul Brown a declarat că ar trebui să se înceapă acum pregătirea vaccinurilor.

Un expert britanic a avertizat că ar trebui să se lucreze la crearea unui vaccin împotriva gripei aviare în cazul în care virusul începe să se răspândească între oameni. Profesorul Ian Brown, șeful departamentului de virologie din cadrul Agenției pentru sănătatea animalelor și plantelor, a declarat că virusul, care evoluează rapid, se răspândește din ce în ce mai mult de la păsări la mamifere, ceea ce sporește amenințarea pentru oameni: Orice eveniment de răspândire la alte specii la scara pe care o vedem acum crește riscul”, a spus el.

Știm de la COVID că pregătirea pentru o pandemie necesită timp pentru a obține vaccinuri, antivirale și terapeutice. Nu avem vaccinuri H5 pregătite pentru a vaccina oamenii. Ar trebui să începem procesul”.

Strigătul său de mobilizare pentru vaccin a fost un ecou al unui avertisment anterior împotriva automulțumirii din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat joi că, deși riscul actual pentru oameni este scăzut, nu putem presupune că așa va rămâne și trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Până de curând, virusul H5N1 a infectat în mare parte păsările de curte și păsările migratoare, inclusiv în Marea Britanie. În ultimii doi ani, acesta s-a stabilit în multe populații de păsări sălbatice și a început să infecteze mamifere, inclusiv nurci de crescătorie în Spania, foci sălbatice în Peru și, sporadic, vulpi și vidre în Marea Britanie.

Virusul ar trebui urmărit cu atenție, spune expertul

Virusul se schimbă mai repede decât îl putem caracteriza”, a declarat profesorul Martin Beer, șeful Institutului de Diagnostic Virologic din cadrul Institutului Friedrich Loeffler din Germania. Profesorul Brown a fost de acord, avertizând că, deși până în prezent nu există dovezi că virusul se răspândește între mamifere, acesta trebuie urmărit cu atenție pentru a monitoriza efectul noilor mutații.”

Este un joc de numere”, a spus el. A avut loc o schimbare de etapă în răspândirea infecției. Nu ar trebui să stăm degeaba, pentru că știm ce s-a întâmplat cu COVID.”

Potrivit OMS, 868 de persoane au fost infectate cu H5N1 în ultimele două decenii, iar 457 au murit. Până în prezent, nu a fost documentată nicio transmitere de la om la om.

Profesorul Brown a declarat că ar trebui să se înceapă acum pregătirea unui vaccin, dar acesta ar putea fi finalizat doar atunci când se știe că o tulpină virală specifică se răspândește la om.