Hidroxiclorochina naște noi tensiuni. Cercetătoare olandeză: „Studiul nu a corespuns metodologiei științifice”

Hidroxiclorochina

Hidroxiclorochina

Hidroxiclorochina, medicamentul pe care profesorul francez Didier Raoult l-a folosit în tratamentul pacienților cu Covid-19 naște tensiuni. 500 de oameni de știință semnează o scrisoare de susținere a evaluatorului științific Elisabeth Bik. Ea a contestat studiul privind siguranța medicamentului, motiv pentru care profesorul Raoult a depus plângere pe numele ei.

Care sunt problemele pe care le-a identificat Elisabeth Bik?

Cercetătoarea olandeză i-a reproșat profesorului Raoult că studiile sale despre hidrohiclorochină nu au corespuns metologiei științifice. Orice studiu trebuie să aibă un grup de control care să primească un placebo și un grup de tratament care primește medicamentul în cauză.

Cele două grupuri trebuie să aibă un număr egal de pacienți de vârste și sexe similare și care să fie în același stagiu la bolii atunci când începe tratamentul. Elisabeth Bik a spus că studiul lui Raoult nu a ținut cont de aceste caracteristici Mai mult 6 pacineți din grupul de tratament nu s-au regăsit în rezultatele finale. Dintre ei, 3 au ajuns la terapie intensivă și unul a murit.

Ce efect a avut această evaluare?

Să știi că această evaluarea nu a fost singura care s-a făcut în privința acestui medicament. De-a lungul ultimului an, mai multe studii făcute ca la carte au arătat că hidroxoclorochina nu influențează evoluția pacineților bolnavi de Covid-19. De altfel, să știi că multe țări, printre care și România au renunțat la acest medicament pe care îl foloseau la începutul pandemiei. Semnalul de alarmă pe care oamenii de știință îl trag acum este că târându-i prin tribunale pe cei care evaluează diferitele studii, aceștia ar putea fi descurajați, iar sănătatea noastră, a tuturor, ar fi pusă în pericol.

Exit mobile version