• Diabetul de tip II este o boală gravă, cu un impact sever asupra calității vieții bolnavului.
  • Adesea nu există simptome, așa că sunt necesare teste regulate dacă aveți factori de risc.
  • Pre-diabetul este, de fapt, un nivel al glicemiei care este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2.

Diabetul de tip II este o boală gravă, cu un impact sever asupra calității vieții bolnavului. Spre deosebire de alte forme de diabet, o serie de factori legați de stilul de viață joacă un rol major în apariția acestuia și multe cazuri pot fi prevenite.

Prin urmare, este vital să vă ascultați corpul și să identificați semnele timpurii care indică faptul că riscați să dezvoltați diabet, astfel încât să le puteți schimba înainte ca daunele să fie prea mari. Acest set de semne este cunoscut sub numele de prediabet.

Ce este prediabetul?

Pre-diabetul este, de fapt, un nivel al glicemiei care este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2. În acest moment, este posibil ca daunele pe termen lung ale diabetului să fi început deja, astfel încât este esențial să se abordeze factorii modificabili care pot cauza, contribui la sau agrava afecțiunea.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

În timp ce istoricul familial și moștenirea genetică joacă un rol important, printre factorii care cresc semnificativ riscul de diabet de tip II (și, prin urmare, și de prediabet) se numără supraponderabilitatea, o dietă nesănătoasă, un stil de viață inactiv, fumatul, tensiunea arterială ridicată, un nivel scăzut de colesterol HDL (bun), un nivel ridicat de trigliceride în sânge, vârsta înaintată, diabetul gestațional la femei, sindromul ovarelor polichistice și apneea obstructivă în somn.

Care sunt simptomele?

De obicei, prediabetele nu prezintă simptome sau cel mult o ușoară întunecare a pielii în zone precum gâtul, axilele sau zona inghinală. Din cauza nespecificității acestei afecțiuni (care, în orice caz, nu apare întotdeauna), modalitatea de detectare a prediabetului este de a face analize de sânge regulate, mai ales dacă sunt prezenți mai mulți factori de risc.

Pe măsură ce prediabetul se transformă în diabet de tip II, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

  • sete crescută
  • Urinare frecventă.
  • foamete crescută
  • oboseală
  • vedere încețoșată
  • amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau al mâinilor
  • infecții frecvente
  • răni care durează mult timp până se vindecă
  • pierderea neintenționată în greutate

Cum se tratează?

Modul de abordare a prediabetului pentru a preveni evoluția acestuia spre diabet este de a avea grijă de acele aspecte ale stilului de viață care cresc riscul de apariție a acestuia.

Dieta trebuie să fie bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline, adică să fie săracă în grăsimi și calorii și bogată în fibre. De asemenea, se recomandă creșterea, pe cât posibil, a activității fizice; între aceste două măsuri, se poate obține o reducere considerabilă a excesului de greutate.

Medicul dumneavoastră poate recomanda și alte măsuri, cum ar fi renunțarea la fumat sau chiar medicamente precum metformină sau alte medicamente pentru a controla colesterolul și tensiunea arterială ridicată.