Iluzia tiparului ideal și a reperelor false în social media – cauză a depresiei

Iluzia tiparului ideal și a reperelor false în social media ar reprezenta, potrivit unui studiu, una dintre cauzele depresiei în rândul categoriei care petrece cel mai mult timp în mediul virtual: adolescenții. Studiul efectuat pe adolescenți arată că dependența de TikTok duce, în cele mai multe cazuri, la depresie gravă și anxietate. Cu toate că mulți dintre tineri văd TikTok-ul ca pe un jurnal al generației lor, un loc obișnuit unde își spun emoțiile și problemele, aplicația dă dependență și expune tinerii la fenomene ale căror efecte negative nu întârzie să apară.

În ultimii 2 ani, 15% dintre copii au experimentat o stare depresivă. Cum de s-a ajuns aici?

Social media creează un tipar ideal și cu repere false despre realitatea noastră cotidiană. Social media arată doar starea de bine, doar o anumită imagine, uneori trucată, dar expunerea la o viață reală din cauza pandemiei, face să rămână singurul reper în viața copiilor. Și atunci, comportamentul acesta mimetic dus la o idealizare a realității, și viața noastră să nu mai fie la fel de glamouroasă ca cea din social media. Ca atare, copiii ajung să trateze episoade de depresie sau anxietate sau, și mai rău, uneori anorexie[…]”, a declarat psihologul Yolanda Crețescu.

Importanța petrecerii timpului de calitate, în afara social media

În primul rând, trebuie să identificăm cauza depresiei. Este important cu ce umplem timpul în afară de Tik Tok și de social media, timpul de calitate. De cât timp sau începând de la ce vârstă ne-am expus copiii la activități care fac plăcere. Din nefericire, de ceva ani încoace, suntem părinți care exagerăm cu ce trebuie să facă copilul. Foarte multe ateliere, care nu sunt obligatorii, care nu mai fac plăcere, ci doar intră într-un program regulat de educare, lipsa vieții sociale, a timpului petrecut afară. Și atunci vedem, de la vârste timpurii, copii care au joburi…Și atunci e posibil ca evadarea într-un spațiu care aparent dă relaxare și confort să poată să aibă câștig de cauză.[…].”, a explicat psihologul Yolanda Crețescu.

Educația ar trebui să intervină aici pentru a conștientiza aceste lucruri.

Exit mobile version