- În spaţiul public au apărut imagini dezolante de la Spitalul Judeean de Urgenţă din Reşiţa
- În una dintre imagini apare şi un sac negru, în care s-ar afla un pacient decedat
- Manager-ul spitalului din Reşiţa: „Situația se regăsește și la alte spitale din țară”
O serie de imagini şocante de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au apărut în spaţiul public. Veridicitatea imaginilor a fost confirmată chiar de către manager-ul spitalului, care a spus că va deschide o anchetă internă.
În pozele apărute pe internet se pot vedea pacienţi dezbrăcaţi lăsaţi singuri pe holurile spitalului, o mizerie de nedescris şi chiar un sac negru, în care s-ar afla un pacient decedat, plasat pe unul dintre paturile spitalului.
Manager-ul spitalului din Reşiţa: „Situația se regăsește și la alte spitale din țară”
Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, a vorbit despre această situaţie într-un comunicat de presă.
„Arhitectura și starea de degradare nu permit amenajarea circuitelor în limita standardelor actuale, iar amenajările realizate pentru asigurarea unor circuite în perioada pandemiei s-au făcut din donații și cu sprijinul Primăriei municipiului Reșița.
La Staționarul 3 al SJUR și îndeosebi la Secția de Pneumologie, unde de altfel au fost realizate fotografiile, au fost preluați pacienți pozitivi, din toate categoriile de vârstă și patologii asociate (cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă, afecțiuni neurologice, inclusiv afecțiuni psihice). Sunt categorii de pacienți care necesită îngrijiri speciale, pe secții de specialitate, așa cum sunt și pacienții din imaginile surprinse, proveniți din instituții de protecție socială, pozitivi și cu afecțiuni care ar fi necesitat transferul pe secții abilitate, dar care, din păcate, preiau doar pacienții non-covid, conform unor normative stabilite.
Fotografia care surprinde un pacient decedat, aflat într-un sac special pentru decesele cauzate de COVID-19, cu siguranță a fost realizată înainte ca pacientul să fie transferat la morga spitalului, care se află într-o altă clădire, la o distanță apreciabilă față de clădirea Staționarului 3 și, nu-i așa, o fotografie se face într-o secundă, chiar mai repede decât pleacă apelul telefonic pentru ridicarea unei persoane decedate.
Imaginile surprinse demonstrează neputința unui sistem medical, de această dată fiind rândul spitalului reșițean, dar trebuie să recunoaștem că situația se regăsește și la alte spitale din țară, fapt care trebuie să dea de gândit tuturor pentru că sănătatea este o componentă de bază a sistemului și fără o investiție majoră în resursa umană și logistică din sistemul sanitar vom surprinde mereu realitatea amară cu care ne confruntăm fie din postura de manager, de medic, asistent sau infirmier, ori din aceea de pacient sau aparținător al acestuia”.