• Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, se așteaptă ca valurile de căldură extreme să se intensifice.
  • Luna trecută, temperaturile au atins 51 de grade Celsius pe 14 mai, ceea ce a fost extrem de neobișnuit pentru acea perioadă a anului.
  • Jacobabad a depășit acest prag de cel puțin două ori din 2010, potrivit datelor meteorologice regionale.

Sonari, însărcinată, muncește sub soarele arzător pe câmpurile presărate cu pepeni galbeni din Jacobabad, care luna trecută a devenit cel mai fierbinte oraș de pe Pământ. Vecina ei, Waderi, în vârstă de 17 ani, care a născut în urmă cu câteva săptămâni, a revenit la muncă la temperaturi care pot depăși 50 de grade Celsius, cu nou-născutul întins pe o pătură la umbră, în apropiere, pentru a-l putea hrăni atunci când plânge. „Când vine căldura și suntem însărcinate, ne simțim stresate”, a spus Sonari, care are în jur de 20 de ani.

Aceste femei din sudul Pakistanului și milioane de femei ca ele din întreaga lume se află la limita arzătoare a schimbărilor climatice. Femeile însărcinate expuse la căldură pentru perioade prelungite de timp au un risc mai mare de a suferi complicații, a constatat o analiză a 70 de studii efectuate de la mijlocul anilor 1990 încoace pe această temă. Pentru fiecare creștere cu un grad Celsius a temperaturii, numărul de nașteri de copii morți și de nașteri premature crește cu aproximativ 5%, potrivit analizei, care a fost realizată de mai multe instituții de cercetare la nivel mondial și publicată în British Medical Journal în septembrie 2020.

Cecilia Sorensen, director al Consorțiului global pentru climă și educație pentru sănătate de la Universitatea Columbia, a declarat că impactul în desfășurare al încălzirii globale asupra sănătății femeilor a fost „foarte puțin documentat”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Nu asociem impactul asupra sănătății femeilor și, de multe ori, acest lucru se datorează faptului că nu colectăm date în acest sens”, a spus ea. „Și, adesea, femeile sărace nu caută asistență medicală. Căldura este o problemă foarte mare pentru femeile însărcinate”.

Femeile sunt deosebit de vulnerabile la creșterea temperaturilor în țările sărace aflate în prima linie a schimbărilor climatice, deoarece multe dintre ele nu prea au de ales decât să muncească în timpul sarcinii și imediat după ce nasc, potrivit interviurilor cu mai mult de o duzină de femei rezidente în zona Jacobabad, precum și cu o jumătate de duzină de experți în dezvoltare și drepturile omului.

În plus, femeile din Pakistan, un stat conservator din punct de vedere social – și din multe alte locuri – gătesc de obicei mesele familiei la sobe fierbinți sau la foc deschis, adesea în încăperi înguste, fără ventilație sau răcire.

„Dacă ești înăuntru și gătești lângă un foc deschis fierbinte, ai această povară a căldurii pe lângă căldura ambientală, ceea ce face ca lucrurile să fie mult mai periculoase”, a adăugat Sorensen.