- 16 persoane dintr-un orăşel din Italia au avut un număr dublu de anticorpi la mai multe luni după ce s-au infectat cu Covid
- Un medic de la Universitatea din Padova consideră că acest lucru se datorează reinfectării
- Medicul este de părere că acest lucru poate funcţiona şi la cei vaccinaţi, astfel imunitatea va fi şi mai mare dacă o persoană vaccinată întră în contact cu un caz pozitiv
Prezenţa unor cazuri de super-imunitate la Covid-19 este cea mai recentă descoperire din Vo Euganeo, un mic orăşel din apropiere de Padova, relatează The Times. Aici a avut loc primul deces provocat de coronavirus în Europa, pe 21 februarie 2020.
Cazurile de Covid au izbucnit în nordul Italiei şi Vo’ a fost unul dintre numeroasele oraşe închise de soldaţi timp de două săptămâni, dar singurul în care medicii au venit şi au testat 2.812 de localnici.
Între timp, soldaţii au plecat, dar medicii au rămas, continuând să testeze şi descoperind că anticorpii produşi de localnici continuau să fie la fel de puternici după nouă luni de pandemie.
„Am constatat, de asemenea, că în unele cazuri, nivelul de anticorpi a crescut, în loc să scadă”, a spus Enrico Lavezzo, microbiolog la Universitatea din Padova.
Lavezzo şi colegii săi au ajuns la această concluzie testând 2.602 de localnici pentru anticorpi în luna mai şi stabilind că 162 dintre ei aveau imunitate în urma infectărilor din lunile februarie şi martie. Dintr-un grup de 156 de persoane testate, din nou, în luna noiembrie, 129 aveau anticorpi.
„Peste jumătate din cei 129 au avut o scădere a numărului de anticorpi după nouă luni, însă aveau destul de mulţi încât să îi protejeze în continuare de virus”, a mai spus Lavezzo. Echipa sa a descoperit că nivelul mare de anticorpi era direct proporţional cu indicele de masă corporală, iar în unele teste s-a descoperit că foştii pacienţi cu o vârstă înaintată aveau mai mulţi anticorpi.
Explicaţia medicilor pentru super-imunitate
Cu toate acestea, remarcaţii testelor au fost doar 16, care aveau în luna noiembrie un nivel dublu de anticorpi faţă de testele din luna mai.
„Credem că s-au reinfectat după luna mai. Virusul a intrat în corpul lor, a infectat câteva celule, dar a fost rapid eliminat de anticorpii pe care îi aveau deja. Dar s-a întâmplat altceva: virusul a stimulat producerea şi mai multor anticorpi. Niciunul dintre cei testaţi nu a prezentat simptome”, a declarat medicul Lavezzo.
Într-adevăr, nouă dintre cei 16 au confirmat că au intrat în contact cu persoane care au avut Covid, după luna mai.
„Ceea ce am văzut aici este că intrarea în contact cu o persoană care are Covid poate să dubleze numărul de anticorpi şi prelungeşte imunitatea”, este una dintre concluziile lui Lavezzo.
Vestea bună, după spusele lui Lavezzo, este că numărul ridicat de anticorpi, declanşat de intrarea în contact cu virusul, nu va funcţiona doar pentru persoanele care au fost anterior infectate, ci şi pentru cei care s-au vaccinat. Acest lucru înseamnă că imunitate produsă de vaccin va fi şi mai mare dacă persoana în cauză intră în contact cu o persoană pozitivă.