• În România sunt reglementate doar testele PCR
  • Testarea tuturor contacților direcți, nu doar a celor simptomatici ar putea ține în frâu epidemia
  • Radu Ciornei: Marele dezavantaj este că nu știm dacă virusul este activ sau inactiv prin aceste teste PCR

Donarea de plasmă către bolnavii de COVID-19 de la cei care s-au vindecat de virus ar fi posibilă dacă am face mai multe teste de imunitate, așa cum se întâmplă în Statele Unite și în Asia.

Problema e că în România sunt reglementate doar testele PCR. De la începutul pandemiei, la noi au fost înregistrate peste 180.000 de cazuri de COVID-19 și se fac zilnic în jur de 30.000 de teste PCR. Între timp, peste 130.000 de oameni s-au vindecat. Testarea tuturor contacților direcți, nu doar a celor simptomatici ar putea ține în frâu epidemia.

Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie și genetică moleculară: „Trebuie toți contacții testați. Deocamdată în România și în Europa suntem tributari testelor de tip PCR. (..) Marele dezavantaj este că nu știm dacă virusul este activ sau inactiv prin aceste teste PCR, dar este cam singurul lucru care ne stă la îndemână, în afara testelor antigenice. Putem folosi în loc de teste PCR, putem folosi teste de tip IGM. Dacă există și imunoglobuline de tip M și imunoglobuline de tip G, atunci pacientul știm sigur că a trecut prin boală.”

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Compania RomLab produce teste de depistare a anticorpilor COVID. Testele îți spun și dacă ai virusul, dar și dacă ai anticorpi, în cazul în care ai fost asimptomatic și așa poți fi un potențial donator de plasmă. Dar i-a contactat cineva?

Ioana Sima, director general RomLab: „Momentan nu. (…) Din partea Guvernului efectiv nu. Am luat legătura cu câteva spitale mai mici, unde am și furnizat. Doar pentru parte privată, pe parte de stat, nimic. Producem la momentul de față, 50.000 de teste pe zi. În cazul în care ar fi necesar și sunt cereri, putem să ridicăm producția la 100.000 de teste pe zi.”