În spitalele românești, medicii refuză să mai semneze fișele de instruire în caz de incendiu. Simularea se face doar pe hârtie

Au trecut două luni şi jumătate de când ridicam această întrebare: este sau nu pregătit în realitate personalul medical să reacţioneze într-o situaţie de urgenţă?

Suntem experţi în simulări şi hârtii semnate pe ochi frumoşi. Medicul anestezist Carmen Mărginean, cu o experienţă de 10 ani în Anglia, după 2 ani petrecuţi în ţară îţi vorbea în noiembrie despre realitatea din spatele procedurilor făcute în România.

Tot ea explica şi care sunt procedurile într-un spital din UK. „În câteva din spitalele unde am lucrat aş vrea să menţionez că se face instruirea şi simularea în fiecare an şi am fost frapată să observ câte greşeli se fac în momentul în care se fac simulările. Este foarte important să se facă simularea pe fiecare secţie, deoarece în momentul producerii unui incendiu, din cauza strestului, este posibil să nu răspundem corespunzător”, a declarat medicul anestezist Carmen Mărginean.

Unii medici refuză să parafeze fişele de instructaj de incendiu

La noi în spitale se fac aceste simulări? Pe hârtie, da. Iar după câte o nenorocire poate chiar şi serios! Ionuţ Nistor era de gardă când Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi era cuprins de flăcări.

Nu ştie dacă din noaptea aceea de aprilie, de acum trei ani, am învăţat ceva. „În perioada imediat de după incendiu au fost o grămadă de controale. Într-adevăr, pot spune, cel puţin în spitalul în care lucrez că medicii refuză să mai semneze acele fişe de instructaj de incendiu fără să se facă efectiv acel instructaj. Şi acum acest instructaj se face, dar cred că este în continuare insuficient”, a declarat Ionuț Nistor, medic nefrolog la Spitalul CI Parhon Iaşi.

Ionuţ Nistor a lucrat un an la Spitalul de Urgenţă din Sydney. În acel an acolo au fost făcute două simulări de incendiu majore, îţi spune el. „Tot personalul a trebuit să elibereze spitalul cu alarmă prin sistemul audio al spitalului. Într-un an de zile erai obligat ca timp de o zi sau două să participi, deci să îţi opreşti orice activitate la locul de muncă şi să participi la un instructaj legat de incendiu, în care fiecare angajat al spitalului, cu mâna lui folosea extinctorul, ştia care sunt circuitele şi participa activ la acest instructaj care nu dura 10 minute, ci dura 2 zile”, a dăugat medicul Ionuț Nistor.

Exit mobile version