- Pandemia se va transforma într-o endemie, spun specialiștii
- 55% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID anul acesta
- 40% dintre români nu doresc să se vaccineze anti-COVID
- 68% dintre români cred că pandemia este reală şi periculoasă pentru sănătate
- 55% dintre români cred că vaccinarea în masă va opri pandemia
Coronavirusul nu pleacă! Rămânem cu el cel puțin 3-5 ani. Și va deveni la fel de frecvent ca gripa clasică. Pandemia se va transforma într-o endemie și o să trăim cu ea, spun specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, din Statele Unite.
Vaccinurile salvatoare pe care le așteptam cu toții mai și întârzie. Azi ar fi trebuit să ajungă în România încă 163 de mii de doze de vaccin Pfizer/BionNTech, dar avioanele nu au mai decolat din Leipzig. A nins prea tare în Germania, dar vaccinurile vor ajunge la noapte în România. Asta va rezolva și problema de la Timișoara, care aștepta doze noi pentru că nu mai avea vaccin pentru rapel!
Vestea bună e ca încrederea românilor în vaccin e tot mai mare. Peste 50% au de gând să se vaccineze până la sfârșitul anului – cu 15% mai mulți față de luna trecută. 40% sunt încă împotriva vaccinării, arată un sondaj INSCOP Research.
Nu sunt doar vești bune despre vaccin. În Africa de Sud, a fost oprită vaccinarea cu AstraZeneca. Testele au arătat că vaccinul oferă o protecție prea mică împotriva mutației de acolo.
Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de Apărare PNL București: „Primele mele intervenții pe subiectul vaccinării au fost undeva în 2018-2019, când aveam o epidemie de rujeolă. Intervenția mea de atunci spunea că există dreptul părintelui de a decide pentru copilul lui, dar, pe de altă parte, există dreptul copilului la viață. Proiectul cerut de medici la acel moment prevedea vaccinare universală pentru rujeolă, dar și alte boli ale copilăriei, cu posibilitatea ca părintele să refuze, dar în cazul în care refuza, el trebuia să se prezinte la o ședință cu un medic specializat care să-i dea argumente raționale că acel vaccin este sigur. Cred că ne îndreptăm spre un prag optim al percepției publice privind vaccinarea, care va fi de 70-80%. Sociologic vorbind nu se poate mai mult. Întotdeauna o să ai un 20% care consideră că și pământul e plat, dar e dreptul la opinie.”