• Un studiu recent a demonstrat că injectarea cu botox în frunte pentru a preveni apariția ridurilor poate avea un efect secundar neașteptat.
  • Rezultatele cercetării arată că botoxul poate schimba modul în care creierul procesează și interpretează expresiile faciale.
  • De asemenea, poate avea efecte pozitive, ajutând pacienții care suferă de depresie.

Vrei o frunte fără riduri? Prețul pe care-l plătești ar putea fi pierderea capacității de a interpreta emoțiile, cel puțin așa reiese dintr-un studiu publicat recent, care a evidențiat modul în care injecțiile cu botox pe frunte pot schimba modul în care mintea interpretează și procesează emoțiile persoanelor cu care interacționăm.

Când vedem expresia furioasă sau fericită a altei persoane, avem tendința de a o imita în mod inconștient contractând mușchii feței noastre: această imitație inconștientă, numită ipoteza feedback-ului facial, servește pentru a trimite semnale creierului nostru pentru a-l ajuta să interpreteze emoțiile altor oameni.

Conform acestei ipoteze, există, așadar, o legătură între memoria mușchilor faciali și procesarea emoțiilor de către mintea noastră, scrie Daily Mail.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Paralizia temporară

Cercetătorii au analizat un grup mic de zece participante de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 33 și 40 de ani, supunându-le la injecții pentru a induce paralizia temporară a mușchiului glabelar (cel pe care îl folosim atunci când ne încruntăm) și apoi și-au măsurat activitatea creierului în timp ce li s-au arătat imagini cu fețe care arătau diferite emoții.

Activitatea amigdalei, centrul creierului nostru responsabil de emoții, se schimbase după injecțiile cu botox; girusul fusiform, o zonă a cortexului temporal inferior care ajută la recunoașterea obiectelor și a fețelor, a fost, de asemenea, afectat atunci când participanții au văzut fețe fericite. Toate acestea s-au datorat faptului că Botox-ul le-a paralizat mișcările musculare, împiedicându-i să se încrunte și afectând procesarea emoțiilor de către creier.

Nu este prima dată când studiile ajung la concluzii similare. În 2011 o cercetare descoperise că cei care au făcut injecții cu botox pe frunte și în jurul ochilor aveau probleme în a percepe emoțiile celorlalți, în timp ce un alt studiu din 2010 a constatat că cei care făcuse acest tip de retuşare estetică a luat mai mult timp să citească propoziţii care conţineau limbaj emoţional.

Botoxul antidepresiv

Pe de altă parte, un studiu a arătat că botoxul poate avea și efecte pozitive, ajutând pacienții care suferă de depresie: mecanismul prin care tratamentul ar ajuta la ameliorarea simptomelor depresive nu este încă înțeles, dar pare a fi un potențial sigur și eficient pentru face acest lucru.

Citește și:

Amsterdam vrea să mute bordelurile din Cartierul Roșu. Noi reguli pentru a preveni excesele turiștilor și a menține orașul locuibil

Reacția fanilor Tate la eliberarea celor doi din arest. Andrew Tate comparat cu Neo din Matrix

Cele mai bune cinci instrumente de A.I. pe care fiecare cercetător ar trebui să le folosească