- Institutul din Cluj își propune să atingă 100 de transplanturi medulare anual.
- Trei vieți au fost salvate datorită acestor transplanturi de măduvă osoasă.
- Registrul de donatori neînrudiți va fi extins pentru a oferi mai multe șanse pacienților.
Un moment istoric s-a scris la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, unde au fost realizate primele transplanturi de măduvă osoasă din istoria instituției. Trei pacienți au fost salvați datorită procedurilor revoluționare. Acestea oferă speranță și o nouă șansă la viață celor afectați de boli hematologice severe. Cu eforturi susținute, institutul își propune să devină un lider în domeniul transplantului medular și chiar să atingă pragul de 100 de transplanturi pe an.
Advertisment
Care sunt măsurile pe care le veți implementa pentru a crește numărul de transplanturi în Cluj?
Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj: „Pentru a realiza un număr cât mai mare de transplanturi medulare este nevoie de finanțare pe măsură. Primele trei proceduri de transplant au fost realizate din fondurile Institutului, ele fiind efectuate la finalul anului trecut. Anul acesta vom avea sprijinul Ministerului Sănătății și vom fi parte din programul de transplant. Suntem la început, dar într-un an, doi vom putea realiza 100 de proceduri de transplant pe an”.
Ce resurse sunt disponibile pentru pacienții care au nevoie de un transplant, dar nu au donatori în familie?
Cătălin Vlad: „Procedura de transplant se face de la persoane înrudite. Dacă nu sunt compatibilități, se poate apela la Registrul Național al Donatorilor Voluntari. Există o mare variabilitate a unor gene, iar șansele de a identifica un donator la nivel național sunt destul de reduse. Se poate accesa Registrul European și atunci șansele cresc. Trebuie menționat că și în acest caz, există un anumit set de reguli care trebuie respectate”.
Recomandări
Citește și
- DNA a făcut astăzi percheziții în Portul Constanța. În anchetă e vizat și Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța
- România are una dintre cele mai mari rate ale emigrației din UE. Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Nu avem politici pro-familie precum în Occident”
- România are cea mai scăzută încredere în știință și tehnologie din UE. Alexandru Goga, expert tehnologie: „Neîncrederea pleacă de la problema sistemică de educație”
Partenerii noștri