• Israel examinează mai multe cazuri de miocardită apărute la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID de la Pfizer
  • Nu este încă clar dacă aceste reacții adverse pot fi corelate cu administrarea vaccinului
  • Peste 60% din populația Israelului s-a vaccinat deja cu serul de la Pfizer

Ministerul Sănătății din Israel a declarat duminică că examinează un număr mic de cazuri de miocardită apărute la persoanele care au primit vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer, relatează Reuters.

Nachman Ash, Coordonatorul campaniei israeliene de combatere a pandemiei, a declarat că un studiu preliminar a arătat „zeci de cazuri” de miocardită care au apărut după ce mai mult de 5 milioane de persoane au fost vaccinate. Reacția adversă a fost observată, în principal, după administrarea celei de-a doua doze. De asemenea, cele mai multe cazuri au fost semnalate la persoanele cu vârste de până în 30 de ani.

Cu toate acestea, nu este clar dacă numărul acestor cazuri este neobişnuit de ridicat şi nici dacă există vreo legătură cu vaccinul.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Nachman Ash a spus că determinarea unei legături cu vaccinul ar fi dificilă, deoarece miocardita, o afecțiune care se vindecă adesea fără complicații, poate fi cauzată de o varietate de virusuri și un număr similar de cazuri a fost raportat în anii precedenți.

„Reacțiile adverse sunt revizuite în mod regulat și amănunțit și nu am observat o incidență mai mare a cazurilor de miocardită decât ceea ce s-ar aștepta în rândul populației generale. Nu s-a stabilit o relație de cauzalitate cu vaccinul”, au declarat reprezentanții Pfizer.

Nadav Davidovitch, directorul școlii de sănătate publică a Universitatății Ben Gurion din Israel, este de părere că inclusiv în eventualitatea în care s-ar confirma o legătură între vaccin şi aceste cazuri de miocardită, riscurile nu ar fi suficient de serioase încât să fie oprită administrarea vaccinului.

„Este o situație care necesită analiză și trebuie să așteptăm un raport final, dar într-o analiză intermediară, se pare că riscul îmbolnăvirii de COVID-19 este mult mai mare decât efectele adverse ale vaccinului, iar riscul de peri/miocardite după vaccinare este mic şi temporar”, a spus Nadav Davidovitch.

Israelul este printre liderii mondiali în ceea ce privește vaccinarea. Aproape 60% din populația sa de 9,3 milioane a primit deja serul Pfizer.