• Un israelian a încălcat regulile de carantină din Thailanda și acum riscă 2 ani de pușcărie.
  • Bărbatul, de 29 de ani, care a avut un prim test pozitiv, i-a fost identificată tulpina Omicron în organism.
  • Două teste, ulterioare, RT-PCR au indicat rezultat negativ la COVID-19.

Thailanda a introdus reguli foarte stricte legate de circulația turiștilor: testare repetată și carantină, chiar dacă ești vaccinat. Un cetățean israelian s-a gândit că poate să-și facă regulile lui și le-a încălcat pe cele ale guvernului, dar așa a ieșit la iveală o curiozitate medicală.

Pe scurt, povestea e așa: un israelian de 29 de ani, vaccinat, a ajuns pe 17 decembrie în Bangkok. S-a cazat la hotel și a făcut testul RT-PCR, obligatoriu. Doar că n-a mai așteptat rezultatul. A plecat, de capul lui, în Pattaya, încălcând dispoziția de carantină până la aflarea rezultatului de la test. Rezultatul indica faptul că e pozitiv COVID, iar secvențierea a arătat prezența tulpinii Omicron. De aici a început o urmărire demnă de scenariul unui film. I-a fost localizat și urmărit telefonul, a fost contactată Ambasada Israelului din Thailanda, s-a negociat predarea lui într-un restaurant. Și aici apare marea surpriză. După ce a fost luat în custodie de autorități, a fost dus la două spitale pentru retestare. Ambele teste au avut rezultat… negativ. Deci, tânărul n-are COVID, dar are Omicron. Acum, testele vor fi refăcute, israelianul stă în carantină 10 zile într-un spital din Ko Samui, dar indiferent de rezultat, va avea de plătit o amendă de până la 40 de mii de bathi și riscă 2 ani de pușcărie plus interdicția de a nu mai intra niciodată în Thailanda.

Între timp, medicii din Thailanda încearcă să descifreze misterul testelor care arată că bărbatul nu are COVID, dar are, totuși, tulpina Omicron în organism. De fapt, specialiștii de pe toată planeta înceacă, încă, să stabilească precis cum o să ne încurce Omicron viețile de acum înainte.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

De ce nu mai sperie, deocamdată, Omicron?

Când Africa de Sud a dat alarma că a descoperit o nouă tulpină a virusului, s-a panicat toată planeta. Europa și Statele Unite au introdus restricții noi și s-au pregătit pentru un val de îmbolnăviri și spitalizări care să depășească tot ceea ce am văzut până acum. Ce a speriat, inițial, și încă mai sperie este rapiditatea cu care se răspândește Omicron.

Acum, un studiu derulat în trei țări, arată că virusul se răspândește ușor, dar nu provoacă forme severe ale bolii. O altă echipă de cercetători de la Imperial College din Londra a comparat cazurile înregistrate în primele două săptămâni ale lunii decembrie în Anglia, separând îmbolnăvirile cu tulpina Delta și cele cu Omicron. Rezultatul? Probabilitatea ca cei infectați cu Omicron să ajungă la spital, chiar și numai pentru a fi consultați și a primi tratament este cu 15-20% mai mică decât la cei care au fost infectați cu Delta, și cu 40-45% mai mic riscul de a ajunge să fie internați. Datele, însă, sunt preliminare și înregistrate la debutul apariției noii tulpini, așa că pot fi doar o concluzie de etapă și nu o certitudine.

Modelările matematice făcute de biostatisticienii din Statele Unite arată că toate guvernele lumii ar trebui să ia Omicron în serios și să se pregătească în consecință pentru că oricât de scăzut ar fi riscul de spitalizare în comparație cu ce a provocat, deja, Delta, răspândirea atât de rapidă a Omicron se va traduce, curând, într-un nou val de internări pentru că pur și simplu numărul îmbolnăvirilor va crește exploziv, mai ales că reuniunile de sărbători presupun contacte umane inevitabile.

Echipele de certcetători din Africa de Sud, Anglia și Scoția, care au făcut studiul comun, susțin că o explicație a faptului că Omicron e mai puțin sever ca Delta e legată și de ratele de imunizare prin vaccinare sau trecere prin boală ale populației din cele trei țări. Totuși, datele adunate de cercetătorii din Africa de Sud arată că riscul reinfectării cu Omicron este extrem de crescut. Pur și simplu, noua tulpină a găsit o modalitate de a fenta anticorpii produși de îmbolnăvirea anterioară.

Cum stai în siguranță și dacă vei călători de sărbători?

Datele disponibile la acest moment arată că riscul infectării cu Omicron e crescut în timpul călătoriilor cu avionul. De aceea, experții americani în sănătate publică recomandă în timpul călătoriilor cu avionul purtarea măștilor Ffp2, să mănânce pe rând pasagerii care stau pe același rând de scaune, dezinfectarea suprafețelor pe care le ating, iar la mesele în familie, aerisirea cât mai des a încăperilor. Măsuri care, recunosc și ei, nu garantează 100% că te feresc de îmbolnăvire, dar mai reduc din risc.