• Managerul Spitalului Găești a decis să vaccineze orice persoană care dorește acest lucru
  • Laurențiu Belușică afirmă că există riscul ca multe doze de vaccin să fie aruncate și de aceea s-a gândit să folosească vaccinul și pentru alte persoane, nu doar pentru personalul medical
  • Ulterior, el a spus că, de fapt, au fost vaccinate doar cadre medicale
  • Șeful campaniei de vaccinare spune că ce s-a întâmplat la Găești „nu este o tragedie”
  • DSP a mers în control la Spitalul Găești și a stabilit că nu au fost vaccinate decât persoane aflate în linia întâi

În ziua în care s-a deschis un centru de imunizare anti-covid la Spitalul Găeşti – Dâmboviţa, managerul Laurenţiu Beluşică a anunţat că vor fi vaccinate toate persoanele care doresc, nu doar cadrele medicale.

Decizia acestuia trece peste procedura primei etape din strategia de vaccinare în care sunt imunizate doar angajaţii din sistemul sanitar – cei din linia întâi anticovid.

A fost deschis azi si centrul de vaccinare din spitalul Găești. Administrăm vaccinul anticovid oricărei persoane care se prezintă voluntar la centru”, a anunţat pe pagina sa de Facebook Laurenţiu Beluşică.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
Sursa: Facebook

Managerul spitalului a declarat că refuză să arunce dozele de ser neutilizate şi, prin urmare, a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii.

Eu am avut o idee, văzând pe portalul unde programăm vaccinul că există o rubrică unde marcăm vaccinurile aplicate, m-am gândit să nu ajung în această situație și să nu fiu criticat că am aruncat vaccinul. Am înțeles că ieri și azi au fost aruncat 87 de doze de vaccin. Eu nu vreau să arunc vaccin. O doză costă 12 euro șie ste destuld e greu să ajungi la liman, să nu arunci vaccin. Când faci la restaurant mâncare și nu se mănâncă, nu o arunci la coș, o dai la oameni sărmani”, a spus Belușică, la Aleph News.

Dacă este adevărată informația că s-au aruncat 80 de doze, atunci acesta e management defectuos! Sunt 80 de oameni care puteau fi vaccinați și care ar putea face COVID până le vine rândul. Eu înțeleg să pierzi niște doze, le scoți din frigider, o scapi și o spargi. Dar să am doza în mână și să n-am pe cine vaccina mi se pare o prostie, nu management defectuos!”, a spus Belușică, la Digi 24.

Managerul Spitalului Găești a explicat că Pfizer livrează vaccinul în flacoane de câte cinci doze.

„În momentul în care flaconul este scos de la frigider și diluat, el este valabil șase ore. Eu trebuie să găsesc cinci oameni, în șase ore, să îi vaccinez. Dacă vin doar doi din cei cinci, eu rămân cu trei doze. Ce fac cu ele? M-a ajutat mult DSP Dâmbovița care mi-a spus că dacă rămân cu vaccin să îi anunț și vor găsi o persoană care să beneficieze de doza respectivă”, a mai spus Belușică, la Aleph News.

Vaccinul scos de la temperatura de -80 de grade se poate păstra șase ore în frigider normal. Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri, iar la Spitalul Găeşti nu au vrut toţi să se vaccineze şi ca să nu fie aruncate dozele, se vaccinează la liber.

Întrebat marți, în conferință de presă, despre acestă situație, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vacciare, a declarat că „nu este o tragedie”.

Am luat și noi la cunoștință de situația de la spitalul din Găești și pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este ca au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus dr. Gheorghiță.

Întrebat în continuare dacă se poate aplica o sancțiune la Spitalul din Găești, Valeriu Gheorghiță a spus că strategia de vaccinare prevede doar modalitățile și liniile directoare după care se dezvoltă și implementează campania de vaccinare.

DSP Dâmbovița a mers în control la Spitalul Găești

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița au mers, marți, în control la Spitalul din Găești, pentru a vedea care este situația, în realitate.

Informația a fost făcută publică de managerul Spitalului din Găești, într-o intervenție telefonică la Digi 24, marți seara.

Laurenţiu Beluşică a spus, în acest context, că DSP a constatat că protocolul a fost respectat, pentru că toate persoanele vaccinate fac parte din linia întâi, fiind cadre medicale.

Managerul Spitalului din Găești a fost întrebat dacă șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, l-a contactat legat de situația vaccinurilor, dar Belușică nu a dat un răspuns cert. El a justificat faptul că a primit numeroase apeluri și nu știe dacă între persoanele care l-au contactat se află și Gheorghiță.