• Medicul Valeriu Gheorghiță a fost invitat, miercuri, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.
  • Col. Dr. Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei de vaccinare.
  • Gheorghiță a vobit despre vaccinul AstraZeneca, tot mai interzis în lume.

Campania de vaccinare continuă în România inclusiv cu AstraZeneca, asta în condițiile în care alte în țări acest vaccin a fost oprit temporar. E o poveste încâlcită, cu multe semne de întrebare. De ce continuăm să ne vaccinăm cu AstraZeneca, ne spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cred că se va vorbi mult timp despre acest vaccin (n.r. – AstraZeneca). În momentul de față, într-adevăr, încrederea oamenilor, pe bună dreptate, este zdruncinată în acest vaccin și cred că va fi foarte greu de recuperat. Înțeleg perfect acest val de emoție care s a creat în jurul acestui vaccin. Preocupări și îngrijorare legitime. Ne dorim să intensificăm pe cât se poate informarea celor care vor mai multe informații. Am organizat mai multe sesiuni de întrebări și răspunsuri pe pagină noastră de vaccinare”, a spus Gheorghiță, la „Marius Tucă Show”.

Despre AstraZeneca: „Varianta să fie un lot implicat este puțin probabilă”

Valeriu Gheorghiță: „Din punctul meu de vedere medical și profesional, nu cred că un lot are o problemă. Dacă un vaccin are o problemă, are tot vaccinul prin natura lui probleme. Din punct de vedere procedural, în momentul în care înregistrezi mai multe evenimente adverse dintr-un anumit lot, este obligatoriu să carantinezi acel lot până se face o analiză a criteriilor de calitate. Având în vedere că la nivel european au fost înregistrate evenimente adverse din mai multe loturi, varianta să fie un lot implicat este puțin probabilă”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Reprezintă dintre toate bolile cardiovasculare a treia cauza de afectare a sistemului cardiovascular”

Medicul a mai precizat că „aceste evenimente trombotice sunt, din nefericire, evenimente comune întâlnite în viața de zi cu zi”.

Haideți să plecăm de la realitatea cu care noi în acest moment avem de a face. La nivel central european și la nivelul Marii Britanii au fost vaccinate peste 17 milioane de persoane. În total, au fost raportate circa 37 de evenimente tromboembolice, 15 de tromboză venoasă și… embolie pulmonară. Dacă ne uităm la frecvența acestor evenimente nu este categoric mai mare decât frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Aceste evenimente trombotice sunt, din nefericire, evenimente comune întâlnite în viața de zi cu zi. Reprezintă dintre toate bolile cardiovasculare a treia cauza de afectare a sistemului cardiovascular. Este o afecțiune comună, anticipată din păcate, care apare în cadrul populației inclusiv în rândul populației tinere”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Vor fi despăgubiți cei care au efecte adverse grave?

Întrebat de Marius Tucă dacă cei care au efecte adverse grave vor fi despăgubiți, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Toate aceste relații de cauzalitate sunt evaluate în acest moment de colegii de la ANM și Institutul de sănătate publică va conta foarte mult analiza făcută mâine de agenția Europeană a Medicamentului”.

Ce se întâmplă cu cei vaccinați cu AstraZeneca, dacă serul va fi suspendat la nivel european

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat, la emisiunea „Marius Tucă Show”, ce se va întâmpla cu românii vaccinați cu prima doză de la AstraZeneca în cazul în care la nivel european se va decide suspendarea acestui vaccin.

Sunt două opțiuni: fie vaccinarea cu Johnson care este același tip de vaccin, cu vector viral, fie vaccinarea cu vaccin pe bză de ARN mesager Pfizer sau Moderna. Întrebarea este dacă este suficientă o singură doză sau trebuie făcută o schemă completă în condițiile în care vorbim de Pfizer sau Moderna. Dacă vorbim de Johnson este suficientă o doză”, a spus Gheorghiță.