Medicii de alte specialităţi pot îngriji pacienţi Covid-19. Voiculescu: „Nu vor fi răspunzători pentru malpraxis”

Pacienții Covid pot fi tratați și de medici care nu sunt infecționiști sau ATI-ști. Fără să conteze specializarea acestora, și fără ca ei să răspundă pentru eventuale daune sau prejudicii, cât timp respectă protocoalele. E anunțul făcut aseară de oficialii din Ministerul Sănătății.

Andreea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Au fost situații de spitale pluridisciplinare care erau strict covid și în care toate specialitățile medicale trebuiau să îngrijească pacienți covid. Inclusiv chirurgi sau urologi sau oftalmologi sau psihiatri. Medici dermatologi au tratat pacienți cu Covid. Acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație.”

Mai departe, Andreea Moldovan a cerut ajutorul jurnaliștilor în a găsi soluțiile optime. Chiar dacă te-ai aștepta, așa cum ar fi normal, ca soluțiile să vină chiar de la guvernanți.

-Reporter: „De exemplu, un dermatolog poate trata la terapie intensivă?”
-Andreea Moldovan: „E o întrebare absolută”
-Reporter: „Vă rog să ne precizați pentru că oamenii au aceste întrebări și am vrea să le răspundeți ca să știe. Nu știu ce vi se pare hilar!”
Andeea Moldovan: „Nu mi se pare hilar dar efectiv părerea mea este că aduce o normalitate în legătură cu ce se întâmplă în sistemul medical și aduce un plus de liniște pentru medicii care lucrează acolo.”

Nu e singura noutate pregătită de Guvern. În curând, testarea cu antigen va fi permisă și în farmacii.


Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs.”

Cum motivează cei din Ministerul Sănătății aceste ultime decizii?


Lipsa resursei umane e principala problemă. Vlad Voiculescu a amintit aseară de medici obosiți și asistente epuizate. Așadar Guvernul a creat cadrul legal astfel încât pe durata stării de alertă,medici cu alte specializări să vină în sprijinul colegilor lor și să trateze pacienți Covid.

Cum vor fi siguri pacienții că sunt îngrijiți corespunzător?

Ministrul Voiculescu a dat asigurări că atât timp cât protocoalele sunt respectate, nu trebuie să ne temem de eventuale consecințe. Totuși, medicii nu vor răspunde pentru cazuri de malpraxis sau alte prejudicii produse în exercitarea profesiei. Ceea ce ne poate pune pe gânduri. Ministrul sănătății spune că riscul de a răspunde în fața legii era și motivul pentru care medicii cu alte specialități stăteau deoparte, deși își doreau să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19.

Exit mobile version