Oamenii de știință din Germania susțin că au găsit soluția pentru ca vaccinurile Astrazeneca și Johnson & Johnson să nu mai producă cheaguri de sânge, relatează Financial Times.

Rolf Marschalek, de la Universitatea Goethe, din Frankfurt, studia problema din martie. El spune, într-o lucrare științifică publicată azi, că problema celor două seruri este că acestea duc proteina spike a virusului SARS-CoV-2 în nucleul celulelor. Soluția ar fi ca proteina Spike să fie transportată în lichidul intracelular.

„E clar că e o teorie interesantă și binevenită, dar să vedem cum se va concretiza principial. Cei de Universitatea Goethe, din Frankfurt, vorbesc despre existența unor mutații care ar duce la apariția cheagurilor de sânge. Sigur, este un procent destul de mic. Ați văzut că și când vorbim despre AstraZeneca sau de Johnson&Johnson, procentul celor care au aceste cheaguri de sânge este extrem de mic, dar, totuși, pentru a ajunge la o siguranță mai mare, se vorbește despre o soluție pe care încă nu au găsit-o, dar pe care probabil e de luat în calcul, pentru a preveni apariția acestor mutații, iar atunci nu mai apar cheagurile de sânge. E vorba de modificarea a unei secvențe a proteinei Spike, despre care știm că este extrem de importantă. Este clar că dacă am preveni aceste mutații, am putea face așa fel încât vaccinul AstraZeneca sau cel de la Johnson&Johnson o soluție cât se poate de sigură pentru noi”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Aleph News.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Vor avea oamenii mai multă încredere în vaccin, după această veste pozitivă?

„Oamenii vor avea punctual mai multă încredere în vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson, adică în cele clasice. Nu înseamnă că vom rezolva, cel puțin peste noapte, această dinamică, pentru că ne putem vaccina și în momentul de față cu varianta ARN Mesager”, a adăugat Adrian Marinescu.

Vaccinurile ARN, Pfizer și Moderna, duc proteina spike a virusului direct în lichidul intracelular și, astfel, nu mai produce mutațiile care duc la apariția cheagurilor de sânge.

Johnson&Johnson a luat deja legătura cu laboratorul condus de profesor pentru a implementa o soluție. Practic, trebuie să modifice secvența proteinei spike, astfel încât aceasta să nu se mai dividă și să ducă la alte mutații.