• Medicul Octavian Jurma vorbeşte despre momentul în care se va termina valul 4 pandemic, dar şi despre „luminiţa de la capătul tunelului”.
  • Octavian Jurma: Medicii sunt complet lăsaţi de izbelişte acum, prin măsurile sanitare permisive luate de guvernanţi.
  • Potrivit medicului, România se confruntă cu un scenariu similar celui din India.

Întrebat, luni seară, la emisiunea „Marius Tucă Show” de la Aleph News, dacă valul 4 se va termina la sfârşitul lunii octombrie, Jurma a răspuns că speranţa este aceasta.

„Asta presupune că numărul de oameni care se pot infecta în această perioadă este undeva la 25% – maxim 30% din populaţie. Dacă cumva 50% din populaţie este vulnerabilă, atunci valul acesta mai poate să continue până la jumătatea lunii noiembrie. Avem patru săptămâni plus minus două săptămâni, pentru că nu ştim exact unde este fundul abisului spre care ne îndreptăm acum. Când într-o zi de luni vom avea acelaşi număr de cazuri ca lunea precedentă, atunci o să ştim că ajungem la un platou. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, dar cel mai probabil undeva între două şi patru săptămâni va fi vârful. Partea proastă este că cu cât durează mai mult să ajungem la vârf, cu atât va dura mai mult să coborâm de acolo”, susţine Jurma.

Octavian Jurma: E posibil să vedem şi noi acum scenariul indian

Potrivit acestuia, România se confruntă cu un scenariu similar celui din India, în care a avut o urcare foarte abruptă şi de 4 ori mai multe cazuri la vârf: „E posibil să vedem şi noi acum scenariul indian. În India valul Delta a avut de 4 ori mai multe cazuri la vârf decât valul precedent. La noi valul precedent a fost cu 6.000 de cazuri, asta înseamnă că putem urca până la 24.000 de cazuri”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Apoi, platoul presupune 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă „un dezastru pentru sistemul medical, pentru că medicii sunt efectiv epuizaţi”.

„Toată forţa uriaşă a acestui val care a venit care o avalanşă acum stă pe acest firav sistem medical care a făcut efectiv minuni, pentru că este mult mai prost pregătit decât cel din vest, dar oamenii au reuşit să îl folosească şi să nu producă dezastre. Iar acum sunt complet lăsaţi de izbelişte, abandonaţi, când te uiţi la măsurile care se iau: se permit în continuare nunţi, evenimente cu 200 de oameni. Sunt incidenţe de 10 la mie ori 5. Înseamnă că în Bucureşti acum incidenţa e de 50 la mie. Unul din 20 de oameni cu care te întâlneşti a fost infectat în ultimele 14 zile, e aproape imposibil să nu ai pe cineva în cercul apropiat de prieteni infectat şi tocmai de aceea avem nevoie de ajutor de la autorităţi, nu doar să ne împingă copiii în clasă”, declară Octavian Jurma.

Întrebat dacă găseşte un singur semn pozitiv acum, „luminiţa de la capătul tunelului”, epidemiologul a răspuns că, din fericire, individual ştim ce avem de făcut „ca să navigăm prin acest dezastru. Va fi indirect efectul asupra noastră dacă ne protejăm cu mască, dacă ne-am vaccinat, dacă reducem la minim interacţiunile sociale, pentru că va fi mult mai scurt acest val decât valul precedent”.