- Marea Britanie se află în al treilea val din cauza noii tulpini
- Doi români au fost confirmați cu noua tulpină britanică
- Niciunul din ei nu călătoriseră în afara țării
- Olanda și Portugalia au suspendat toate zborurie către și dinspre UK
Noua tulpina britanica a bagat spaima in intreaga planeta. România tremură si ea. Înca doi pacienti din Bucuresti au fost depistati cu noua mutatie britanica, asta desi nici unul dintre ei nu a calatorit inainte în afara țării.
Cei doi pacienti sunt internati la Institutul Matei Bals. Mai avem si cazul depistat prima data in Giurgiu.
Cum a evoluat situația în Marea Britanie
Cercetatorii au descoperit ca noua tulpină ar fi apărut în octombrie. În noiembrie și decembrie britanicii s-au bucurat ca numarul de infectari a scazut la o medie de 15.000 pe zi. Pe 8 ianuarie au fost la 68.000 de cazuri, iar ieri au sarit de 37.000. Si numarul de morti s-a dublat in ianuarie fata de lunile noiembrie-decembrie, de la 600 – la peste 1.200.
Olanda si Portugalia a intrerupt zborurile spre si dinspre Marea Britaniei din cauza noii tulpini.
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat, la Aleph News, de ce este nevoie să fim precauți, deși au fost relaxate restricțiile în București.
„Trebuie să ne îngrijorăm, pentru că știm despre această tulpină, până a fi mai mortală decât cele de dinainte, este că are o trnamsisibilitate foarte ridicată. Acest lucru a dus la o creștere exponențială a numărului de cazuri și a dus la o creștere a numărului de decese la cel mai ridicat nivel de la începutul acestei pandemii”, a spus medicul Radu Țincu, la Aleph News.
Medicul a precizat că cel mai îngrijorător lucru este faptul că cele trei cazuri identificate în România nu au călătorit în afara țării.
„Un lucru care trebuie sî îngrijoreze în România este că cele trei cazuri diagnosticate nu au călătorit în afara țării și arată că această tulpină umblă prin România și există o transmitere intra-comunitară”, a subliniat doctorul.
Radu Țincu: „La acest moment, știm că aceste noi tulpini sunt sensibile la vaccinul pe care îl avem”
„Nimeni nu poate garanta că o nouă variantă virală să nu fie sensibilă la vaccinurile descoperite.
Noua formă de COVID-19 nu poate fi depistată imediat. E nevoie de laboratoare speciale. Nu trebuie testată toată populația. Se crează un grup de evaluare statistică, se aplică formule matematice. Avem doar trei persoane identificate, dar nu s-a precizat gradul de evaluare”, a mai spus medicul Radu Țincu, în cadrul emisiunii ȘTIU.