• În 2020, la nivel mondial, au fost dignosticate peste 19 milioane de noi cazuri de cancer
  • Cancerul mamar are o incidență de 11,7%, fiind cea mai frecventă formă de cancer
  • Anul trecut, cancerul a provocat 9.958.133 de decese, pe întreg mapondul
  • Bilanțul deceselor pe fondul infecției cu COVID – 19 a ajuns la 2.279.921 de persoane

De aproape un an, auzi numai despre coronavirus. Dar există și alte boli… chiar mult mai grave.

Mihaela are 41 de ani și suferă de cancer mamar. L-a depistat prea târziu. Îi afectase deja și plămânii și nu a putut fi operată. Face însă periodic ședințe de chimioterapie și ia medicamente. De când cu pandemia, a avut încă o grijă: să nu se infecteze cu COVID-19.

„Încerc să mă protejez cât pot, că imunitatea e mai scăzută la noi. Înainte de chimioterapie, făceam testul, și a doua zi, când era gata, veneam și făceam ședința de chimioterapie”, spune Mihaela.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Și uite așa, pe lângă ședințele chinuitoare de chimioterapie, a trebuit să se și testeze periodic, pentru a-și putea continua tratamentul. Și este bucuroasă că a putut face asta.

Alida, în schimb, nu a fost la fel de norocoasă. De când cu pandemia, nu și-a mai găsit medicamentele decât în Germania: „Acum doi ani jumătate am fost diagnosticată cu cancer la sân, au urmat intervenții chirurgicale, tratamentele de rigoare, acum sunt zilnic pe medicamentație specifică, care menționez că nu se găsete momentan în farmacii. Deci și cu medicamentele uzuale este o problemă”.

Și nu este un caz izolat. Din farmacii lipsesc o mulțime de medicamente, pentru mai multe tipuri de cancer.

„Aceste doamne, dacă nu-şi continuă tratamentul, riscă recidiva, care va fi într-un grad superior de gravitate a bolii, unde şansele scad, iar costurile de tratament cresc”, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Dar să știi că pandemia a creat probleme peste tot. În Marea Britanie, spitalele sunt pline cu pacienți COVID. Iar bolnavii cronic amână vizitele la doctor. Se duc doar cei care au nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală.

„Totul este ocupat de coronavirus sau aproape totul. Spre exemplu, în trustul nostru, doar un singur salon, în tot trustul vorbesc, care are două spitale foarte mari, este salon verde, declarat verde. Noi am continuat să operăm cancere, pentru că eu mă supraspecializez pe chirurgie oncologică, sunt exact în acest department”, a spus Felicia Buruiană, medic ginecolog în Marea Britanie.