• Moderna susține că vaccinul dezovoltat împotriva Covid-19 are o eficiență de 94.5%
  • Doar 95 de persoane au fost infectat cu Covid-19, din cele 30.000 participante la test. 15.000 au primit un vaccin fictiv, placebo
  • Companie Moderna speră să producă până la un miliard de doze anul viitor

UPDATE: Bogdan Tamba: „Marea majoritate a oamenilor sunt deschiși și înteleg avantajele și beneficiile folosirii unui vaccin”

Bogdan Tamba, directorul CACDM: „Din informațiile care au fost făcute publice de către companie, și de către Pfizer și de către Moderna, există discuții avansate, chiar precontracte semnate cu Comisia Europeană. În mod sigur, este un proces care va fi coordonat și centralizat de către CE, împreună cu reprezentanții statelor membre. Deci nu cred că va fi disponibil la început pacienților obișnuiți, în farmacii.”

„Din câte am înteles, se vor face liste de prioritizare, probabil cadrele medicale și cei care sunt în prima linie, și pe de altă parte persoanele cu riscul cel mai mare vor fi vaccinați mai întâi. Cu siguranță vor exista comunicări oficiale, cel puțin din partea autorităților române, care va fi ordinea de vaccinare. Cred că este importantul faptul că, din câte am înțeles, nu va fi obligatoriu. Să nu existe o exacerbare a răspunsului populației.”

„Cred că cel mai bun exemplu este ceea ce se întâmplă cu vaccinul anti-gripal, care lipsește cu desăvârșire, în ciuda cantităților semnificative în care au fost aduse. Asta înseamnă că, deși o anumită parte a populației este vocală anti-vaccin, realitatea arată că marea majoritate a oamenilor sunt deschiși și înteleg avantajele și beneficiile folosirii unui vaccin.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Stocarea este o chestiune puțin neînțeleasă, una este stocarea pe termen lung, și alta este stocarea pe termen scurt. Pe termen lung, într-adevăr, vaccinul Pfizer necesită o temperatură de -80 grade Celsius, în schimb poate fi ținut chiar și la frigiderul obișnuit timp de 5 zile. Atunci disscutăm pe de-o parte de lanțul logistic de distribuție, de la fabrică și până la… să zicem centre de distribuție, probabil DSP-urile vor fi implicate în mod activ, și de acolo se pot scoate din acele recipiente speciale de transport și ținute un anumit număr de zile la temperatura frigiderului și evident administrate.”

„Nu știu dacă suntem pregătiți din punct de vedere logistic, nu am acces la informații concrete. Din cunoștiințele generale, cred că și autoritățile și lanțurile de distribuție farmaceutice pot să asigure o distribuție a acestui vaccin. Dacă nu, sunt sigur că se poate organiza. Un congelator la -80 de grade costă în jur de 10.000 de euro, nu vorbim de niște costuri exacerbate.”

Update: Biolog: „Este încă prea devreme să spunem că aceste vaccinuri ajung la o anumită dată pe piață”

Horia Banciu, biolog: „În primul rând, este nevoie ca aceste vaccinuri să fie testate în stadiul clinic 4, ceea ce înseamnă un număr și mai mare de persoane testate. După care, un lucru despre care se vorbește mai puțin este și acela că efectele în timp trebuie monitorizate, într-un interval mai lung de timp decât a fost disponibil până în acest moment. Deci practic vorbim totuși de o perioadă de testare. Este încă prea devreme să spunem că aceste vaccinuri ajung la o anumită dată pe piață. Ele trebuie să parcurgă niște etape de validare care încă nu sunt duse la capăt.”

„Mă tem că nu știu când vor ajunge aceste vaccinuri și la noi. Aceste lucruri sunt realizate la nivel de cooperare internațională și cred că în primul rând autoritățile ar trebuie să răspundă la această întrebare. Ce este foarte important din punct de vedere științific, este faptul că această pandemie a oferit oportunitatea lumii științifice să treacă la o nouă tehnologie de producere a vaccinurilor. Aici vorbim despre vaccinurile de noua generație. Practic, vaccinurile promovate de Pfizer și BioNTech, de AstraZeneca, Moderna, toate se bazează pe același principiu. Aceste vaccinuri de noua generație urmăresc introducerea unui mic fragment de acid nucleic, ARN, produs pe cale sintetică. Deci ele, practic, pot să fie fabricate într-un timp extrem de scurt. Este un mare avantaj, atât logistic cât și de costuri. Această moleculă de ARN este responsabilă pentru producerea proteinei virale, numită proteinas S. Această proteină este principala parte a virusului, care este recunoscută și legată de celulele sistemului imunitar al organismului.”

„Practic, această vaccinare presupune introducerea în plasma sanguină, în sânge, și transportul acestor mici molecule de ARN la celulele sistemului nostru imunitar, respectiv limfocitele T. Aceste celule, într-un mod, să zicem magic, sunt programate să producă chiar pe suprafața lor, proteină virală. Nu am informații cu privire la efectele adverse. Nu au fost semnalate efecte adverse într-un mod în care să stârnească îngrijorare”

Știrea inițială

Compania americană Moderna susține că noul vaccin dezvoltat împotriva Covid-19 este eficient în proporție de 94.5%, conform unor date preliminare colectate în urma testelor clinice, relatează BBC.

Datele vin chiar după ce Pfizer, o altă companie din SUA, a raportat rezultate promițătoare privind vaccinul anti-Covid.

Ambii giganți farmaceutici au folosit abordări inovatoare și experimentale pentru dezvoltarea antidotului pe bază de ARN.

Moderna spune că ziua de azi este una grozavă și că intenționează să solicite aprobarea utilizării vaccinului în următoarele săptămâni.

Testele au implicat 30.000 de pacienți din Statele Unite, jumătate primind două doze de vaccin, la distanță de 4 săptămâni. Cealaltă jumătate a primind un vaccin fictiv, cu efect placebo.

Doar 95 de pacienți au fost infectați cu Covid-19: 90 dintre aceștia dintre cei care au primit vaccinul fictiv și 5 dintre aceia care au primit cele două doze de vaccin, rezultând o eficiență de 94,5%.

Totodată, datele mai arată ca 11 pacienți au dezvoltat forme severe de Covid-19, dar niciunul nu a fost imunizat.

„Eficiența per ansamblu este remarcabișă. Este o zi grozavă”, a spus Tal Zaks, reprezentant Moderna.

Este vaccinul sigur?

Moderna spune că nu au fost raportate efecte adverse severe, în afară de stare de oboseală, febră sau dureri musculare. Totodată, sursa citată arată că niciun medicament nu este 100% sigur, inclusiv paracetamolul.

Moderna vs. Pfizer

Cele două companii au dezvoltat un vacci pe bază de ARN. Pfizer și BioNTech au informat faptul că vaccinul lor are o eficiență de 90%. Totuși, testele finale se află în desfășurare, iar datele se pot modifica.

Vaccinul Moderna pare să fie mai ușor de depozitat. El poate fi ținut la -20 de grade Celsius până la 6 luni și într-un frigider normal, până la o lună.

Cel dezvoltat de Pfizer rezistă 6 luni la -75 de grade Celsius și doar 5 zile într-un frigider standard.

Când vei putea primi vaccinul?

Acest lucru depinde de foarte multe variabile, cum ar fi zona geografică unde trăiești, vârsta sau ocupația. Trebuie să știi faptul că Moderna speră să producă între 500 de milioane și 1 miliard de doze anul viitor.

Comisia Europeana are un acord cu Moderna pentru 80 de milioane de doze de vaccin, dar un contract nu a fost încă semnat. Oficialii europeni au parafat înțelegeri cu AstraZeneca (400 milioane de doze), Sanofi/Gsk (300 de milioane de doze), Johnson&Johnson (400 milioane de doze), Pfizer BioNTech (300 de milioane de doze).

Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia Cluj: „Companiile trebuie să răspundă la o serie de întrebări suplimentare”

Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia Cluj: „Autoritatea de reglementare este cea care va decide dacă acest vaccin este eficient și eficace Următoarele date ar trebui să vină legat de răspun imun pe termen lung, câtă vreme te apără de virus. Iar în momentul în care toate aceste date sânt evaluate de Agenția americană și de cea eurpeană, atunci el va putea fi pus pe piață în anumite condiții. Deocamdată nu știm dacă vaccinul poate fi distribuit și la copii”

Dacă este să comparăm studiul companiei americane cu cel făcut de Pfizer, ce diferențe vedem

Dragoș Damian, CEO-ul companiei Terapia Cluj: „Agenția medicamentelor ar trebui să evalueze datele. Numărul de pacienți diferă și în funcție de localizările în care se testează vaccinurile. Medicamentul se testează pe cel puțin trei zone diferite în funcție de presiune și temperatură, pentru că sunt țări care au o climă caldă sau rece, sunt condiții diferite de stocare și distribuție.”