• Studiul a inclus 3.410 persoane care aveau în medie 54 de ani.
  • Femeile aflate la postmenopauză aveau mai multe hiperintensități ale materiei albe decât bărbații.
  • La o vârstă mai tânără, în medie, nu există diferențe perceptibile între bărbați și femei.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte boala Alzheimer, iar un nou studiu arată că anumite modificări ale creierului, cunoscute ca fiind cele care cresc acest risc, pot apărea odată cu menopauza.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au trecut prin menopauză au mai multe hiperintensități ale materiei albe în creier decât femeile aflate la premenopauză sau bărbații de aceeași vârstă. Acestea sunt leziuni minuscule observate la scanările cerebrale care sunt legate de un risc crescut de boli ale vaselor mici cerebrale, inclusiv accident vascular cerebral, boala Alzheimer și probleme de gândire și memorie.

La o vârstă mai tânără, în medie, nu există diferențe perceptibile între bărbați și femei, [dar] femeile mai în vârstă au mai multe dintre aceste anomalii decât bărbații de vârstă similară, iar acest decalaj apare în jurul menopauzei și se mărește ulterior, a declarat autorul studiului, Dr. Monique Breteler. Ea este director al departamentului de științe ale sănătății populației la Centrul German de Boli Neurodegenerative din Bonn, Germania.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Noile constatări indică menopauza ca fiind un punct de cotitură important, a spus ea. Rămâne de investigat dacă este vorba de apariția menopauzei în sine [și de modificarea corespunzătoare a nivelurilor hormonale] sau, mai degrabă, dacă menopauza apare ca urmare și marchează [alte] mecanisme de bază”, a spus Breteler.

Studiul a inclus 3.410 persoane care aveau în medie 54 de ani. Dintre acestea, 58% erau femei, iar 59% dintre aceste femei erau în postmenopauză. Un procent de 35% din toți participanții aveau hipertensiune arterială, iar pentru jumătate dintre aceștia, hipertensiunea arterială nu era sub control. Oamenii au fost supuși unor scanări RMN ale creierului, iar cercetătorii au calculat cantitatea de hiperintensități ale materiei albe din creierul lor pe baza acestor imagini.

Ce pot face femeile ca să-și protejeze creierul

Nu au existat diferențe în ceea ce privește cantitatea medie de hiperintensități ale materiei albe observate în rândul femeilor aflate la premenopauză și al bărbaților de vârstă similară.

Dar femeile aflate la postmenopauză aveau mai multe hiperintensități ale materiei albe decât bărbații, iar creșterea acestor biomarkeri cerebrali s-a accelerat într-un ritm mai rapid după menopauză, a arătat studiul. Mai mult, femeile aflate la postmenopauză aveau, de asemenea, mai multe hiperintensități ale materiei albe decât femeile aflate la premenopauză de vârste similare.

Femeile cu hipertensiune arterială necontrolată au avut, de asemenea, cantități mai mari ale acestui biomarker cerebral în comparație cu bărbații, iar acest lucru nu a avut nicio legătură cu statutul de menopauză, a constatat studiul.

Nu au existat diferențe în ceea ce privește hiperintensitățile materiei albe în rândul femeilor aflate la postmenopauză și la premenopauză care foloseau terapie hormonală, ceea ce sugerează că terapia de substituție hormonală pentru tratarea simptomelor menopauzei ar putea să nu aibă un efect protector asupra îmbătrânirii creierului, a remarcat Breteler.

Acum, cercetătorii intenționează să își continue cercetările. Obiectivul principal este, desigur, găsirea cauzelor modificabile ale bolii vaselor mici cerebrale, a spus Breteler.. Experții externi subliniază faptul că există lucruri pe care femeile le pot face pentru a-și proteja creierul pe măsură ce îmbătrânesc.

S-au făcut multe cercetări privind femeile și îmbătrânirea creierului și rolul pe care îl poate juca menopauza, iar noul studiu sugerează că menopauza poate fi un moment cu risc ridicat pentru îmbătrânirea vasculară a creierului, a declarat Rebecca Thurston. Ea este președinta Fundației Pittsburgh în domeniul sănătății femeilor și al demenței la Universitatea din Pittsburgh și fostă președintă a Societății Nord-Americane de Menopauză.