• Utilizarea molnupiravir este asociată cu apariția unor mutații specifice.
  • Poate da naștere unor virusuri care au suferit mutații și care rămân viabile.
  • Merck: Studiul a evidențiat doar o corelație, fără să ateste o legătură „cauză-efect”.
  • Merck: Autorii studiului s-au bazat pe asociații de circumstanță.

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck riscă oare să agraveze pandemia? Mai mulţi cercetători afirmă că molnupiravir contribuie la apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, cu un risc ce rămâne deocamdată teoretic: apariţia unor variante periculoase, scrie CNN.

Pentru autorii studiului, concluzia este clară: utilizarea Molnupiravir este asociată cu apariţia unor mutaţii specifice. Ei au constatat apariţia unei „semnături” specifice în momentul în care pastila a început să fie prescrisă în anumite ţări. În schimb, semnătura este aproape absentă în zonele lumii în care tratamentul nu a fost aprobat.

Molnupiravir a devenit rapid ținta criticilor

Pe scurt, acest tratament „poate da naştere unor virusuri care au suferit mutaţii într-o manieră notabilă şi care rămân viabile, chiar în anumite cazuri transmisibile”, a explicat pentru AFP unul dintre autorii studiului.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Molnupiravir a devenit rapid ţinta unor critici. Acestea au vizat în parte eficienţa sa limitată, mai ales în raport cu cea a marelui său concurent, Paxlovid, dezvoltat de Pfizer, care i s-a alăturat foarte repede pe piaţă.

Concluziile studiului au fost respinse de grupul Merck. Potrivit companiei americane, studiul a evidenţiat doar o corelaţie, fără să ateste o legătură de tip „cauză-efect” între tratamentul său şi acele mutaţii. Autorii studiului s-au bazat pe „asociaţii de circumstanţă”, spune Merck.

Citește și: