- CNCAV a emis instrucţiuni privind vaccinarea în situaţii speciale.
- DSP-urile nu au o evidenţă a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, după vaccinare.
- Dacă renunţi la vaccin, poţi anula programarea din platformă cu 24 de ore înainte.
Dacă te infectezi cu SARS-COV-2 după ce ai făcut prima doză te vaccin, va trebui să reiei schema completă de vaccinare. Mare atenție! Abia după o lună, două, de la vindecare. Asta au decis responsabilii de la noi, deși nu este o regulă general-valabilă în toate statele. Aceste instrucțiuni sunt valabile doar în cazul vaccinurilor de tip ARN mesager, adică Pfizer și Moderna.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: “De pildă, CBC-ul, centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, nu recomandă reluarea schemei complete, ci doar doza de rapel. În momentul de faţă, Comisia Ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete. Repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele şase săptămâni.(…) Am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer.”
Te întrebi, poate, câte persoane au contactat virusul după prima doză de vaccin. Pentru că fiecare doză pierdută contează pentru noi toți, cei care ne așteptăm rândul la vaccin. Iuliana Manea, inspector şef al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, spune că nu există o astfel de evidenţă.
Iuliana Manea, inspector şef DSP Dolj: “Nici nu are pentru noi nicio relevanţă acest lucru, deoarece, aşa cum au arătat dovezile din studiile clinice, răspunsul imun după vaccinare apare la circa 10-14 zile după prima administrare şi efectul maxim, abia la circa 7 zile după a doua administrare.”
Iată ce mai spun noile instrucțiuni de vaccinare. A doua doză de vaccin poate fi amânată de la 28, până la 42 de zile. Dacă ai o reacție adversă dură în urma vaccinării, nu mai primești a doua doză. Poți relua vaccinarea cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită. Iar dacă ai primit a doua doză mai devreme, adică în mai puțin de 21 de zile, nu îți face griji! Nu vei repeta rapelul.