• O gorilă în vârstă infectată cu coronavirus a fost tratată cu un tratament experimental cu anticorpi sintetici
  • Acești anticorpi, fabricați în laborator și injectați intravenos, imită funcționarea sistemului imunitar după infecția cu coronavirus
  • Se știe că maimuțele mari sunt sensibile la viruși umani precum gripa sau varicela, datorită apropierii dintre cele două specii

Winston, o gorilă de câmpie occidentala în vârstă de 48 de ani, a avut pe 11 ianuarie rezultate pozitive la Covid19 la fel ca alte câteva primate la grădina zoologică din San Diego, California, relatează Le Figaro.

O gorilă în vârstă infectată cu coronavirus a fost tratată cu un tratament experimental cu anticorpi sintetici, a anunțat luni grădina zoologică din San Diego, California.

Pe 11 ianuarie, Winston, o gorilă de câmpie occidentală, în vârstă de 48 de ani, a avut rezultate pozitive, la fel cu alte câteva primate, în timpul unui test de materii fecale. A fost primul caz de transmitere naturală a Covid-19 către maimuțe mari și ar fi fost infectata de un angajat asimptomatic, care purta totuși mănuși. „Grupul a fost infectat cu o nouă variantă extrem de contagioasă a coronavirusului care a fost identificată recent în California”, a declarat într-un comunicat San Diego Zoo Global, asociația care gestionează grădina zoologică.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Mai multe gorile au prezentat astfel simptome de tuse ușoară, nas înfundat sau curgător și episoade de letargie. Datorită vârstei înaintate și a stării de sănătate precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind de pneumonie și boli de inimă, a fost tratat cu un cocktail de medicamente pentru inimă, antibiotice și anticorpi „monoclonali”.

Acești anticorpi, fabricați în laborator și injectați intravenos, imită funcționarea sistemului imunitar după infecția cu coronavirus. Tratamentul bazat pe anticorpi „monoclonali” a fost aprobat în noiembrie în Statele Unite, unde a fost folosit experimental în octombrie pentru tratarea fostului președinte Donald Trump. Winston a primit un tratament care nu poate fi utilizat la oameni, a remarcat grădina zoologică. Echipa de îngrijire a animalelor „crede că anticorpii ar fi putut contribui la capacitatea sa de a depăși” boala, a adăugat el.

Se știe că maimuțele mari sunt sensibile la viruși umani precum gripa sau varicela, datorită apropierii dintre cele două specii. Omul și cimpanzeul au astfel 98% din ADN-ul lor în comun. Winston, un mascul dominant a cărui specie este listată ca pe cale de dispariție, a sosit în San Diego în 1984 și va împlini 49 de ani pe 20 februarie. Este considerat unul dintre cei mai vechi rezidenți ai unei grădini zoologice. San Diego Zoo Global examinează acum posibilitatea vaccinării altor animale cu un tratament bazat pe o versiune sintetică a proteinei de suprafață a virusului, destinată utilizării animalelor. Animalele, sălbatice sau în captivitate, sunt vaccinate în mod regulat împotriva unui număr mare de boli.