• La nivel global, rezistența tot mai mare a bacteriilor la antibiotice este o prioritate majoră.
  • Eficiența în declin a antibioticelor îngrijorează tot mai mult comunitatea științifică.
  • Rezistența antimicrobiană poate depăși cancerul și să provoace 10 mil. decese până în 2050

În a doua zi a Forumului Mondial de la Davos, se discută preocuparea tot mai mare a marilor grupuri farmaceutice, referitoare la virușii rezistenți la antibiotice. Tema discuției este denumită: „Înfruntând o lume fără antibiotice”.

Cât de urgentă este această polemică pentru sănătate la nivel global?


Prima dată, partea economică, economia globală pierde 36,9 miliarde de dolari în fiecare an ca urmare a rezistenței in fata superbacteriilor. Sesiunea de mâine vrea să exploreze modul în acre politicile economice globale pot continua să accelereze acțiunile cu privire la această problemă urgentă de sănătate publică.

Pe parte medicală, scenariile sunt sumbre, Rezistența antimicrobiană (AMR) este pe cale să depășească cancerul și să provoace 10 milioane de decese pe an până în 2050. Deja, 700.000 de oameni mor din cauza infecțiilor rezistente la medicamente („superbacterii”) în fiecare an.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

În prezent, această rezistență a virusilor la antibiotice, este a 3-a cauză de deces la nivel mondial. Și OMS trage un semnal de alarmă cu privire la antibiotice, declarația a fost făcuta chiar la finalul lui 2023.

Atunci ei spuneau că principala sursă de îngrijorare, pe lângă rezistența crescută la antibioticele existente pe piață în fața virușilor din ce în ce mai agresivi- este și PRESCRIPTIA INCORECTA a acestora.

Un studiu realizat în 14 ţări din regiune, situate în Europa de Est şi Asia Centrală, arată că motivele invocate pentru a justifica administrarea de antibiotice sunt, în 24% din cazuri, răceala comună, urmată de simptome gripale (16%), dureri în gât (21%) şi tuse (18%).


Așteptăm un deznodământ pozitiv după acest Forum din Davos, avem nume mari din industria sănătății care vor lua mâine cuvântul: Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara al Comisiei Europene, Shyam Bishen, șeful centrului pentru santatea și asistenta medicala și totodată Membru al Comitetului Executiv al Forumului Economic Mondial Geneva, Peter Sands
Director executiv, Fondul global de combatere a SIDA, tuberculozei și malariei dar și multi altii.

Citește și