• Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a raportat 275 de cazuri confirmate de E. coli producătoare de toxină Shiga (STEC).
  • O persoană din Anglia a murit în epidemia de E. coli.
  • Producătorii de alimente au retras și rechemat în mod voluntar o serie de sandvișuri, rulouri și salate vândute în supermarketuri.

O persoană din Anglia a murit în epidemia de E.coli în curs de desfășurare legată de frunzele de salată, au declarat oficialii din domeniul sănătății, conform The Independent.

Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a declarat că a identificat două persoane din Anglia care au murit în termen de 28 de zile de la infectarea cu E.coli producătoare de toxină shiga (Stec). Săptămâna trecută, aceasta a declarat că 86 de persoane au fost internate în spital ca urmare a epidemiei legate de salata din sandvișurile vândute de marile lanțuri de supermarketuri.

Începând cu 25 iunie, au fost înregistrate încă 19 cazuri de Stec, ceea ce ridică numărul total de cazuri confirmate la 275 în Regatul Unit.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

O serie de producători de alimente au rechemat sandvișuri, rulouri și salate vândute în marile supermarketuri și lanțuri de magazine, de teamă că acestea au legătură cu epidemia. Agenția pentru Standarde Alimentare a declarat că salata utilizată în produsele respective este considerată a fi sursa probabilă a epidemiei.

Testele au arătat că majoritatea cazurilor raportate în Regatul Unit între 25 mai și 4 iunie făceau parte dintr-un singur focar, legat de un produs sau produse alimentare distribuite la nivel național. Până la 11 iunie, numărul de cazuri asociate focarului era de 211, iar din cele 160 de cazuri, 42% au fost spitalizate.

Toate cazurile înregistrate implică E.coli O145 (Stec) producător de toxină Shiga.

Darren Whitby, responsabil cu incidentele la Food Standards Agency, a declarat: „Mai mulți producători de sandvișuri au luat acum măsuri de precauție pentru a retrage și a rechema diverse sandvișuri, wrap-uri, subs și rulouri, deoarece lanțul alimentar și legăturile epidemiologice ne-au permis să restrângem o gamă largă de alimente consumate la un număr mic de frunze de salată care au fost utilizate în aceste produse.”

Acesta a adăugat: „Deși suntem încrezători în faptul că sursa focarului este legată de un număr mic de frunze de salată, pe care le-am identificat din timp prin intermediul unei analize extinse a lanțului alimentar, activitatea continuă pentru a identifica cauza principală a focarului împreună cu cultivatorii, furnizorii și producătorii, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a preveni reapariția. Vom rămâne vigilenți până când cauza principală a focarului va fi confirmată și ne păstrăm mintea deschisă cu privire la posibilele cauze ale focarului.”

Experții spun că bacteria E.coli, care se găsește în mod obișnuit în intestinele și fecalele multor animale – în special ale vacilor – și ale oamenilor, este de obicei inofensivă, dar ocazional poate provoca simptome, inclusiv diaree uneori sângeroasă, crampe stomacale și febră, care durează între una și 14 zile.

Citește și