• Un nou chestionar open-source susține că depistează autismul cu o precizie ridicată.
  • Părinții sunt rugați să răspundă la doar 39 de întrebări despre comportamentul copilului lor.
  • Un studiu susține că testul reprezintă un progres major” pentru diagnosticarea timpurie a tulburărilor de autism.

Un simplu sondaj online poate diagnostica autismul cu o precizie de până la 95%, potrivit unui studiu. Cercetătorii au elaborat un chestionar de 39 de întrebări pentru a-i ajuta pe părinți să se orienteze în procesul de diagnosticare, care este cunoscut ca fiind complicat. Aceasta este cea mai recentă evoluție promițătoare în domeniul depistării autismului, venind la doar câteva zile după ce oficialii au început procesul de aprobare a unui test care poate detecta tulburarea de la un singur fir de păr.

Noul chestionar ASDQ (Autism Symptom Dimension Questionnaire) – care trebuie completat de părinți sau de îngrijitori – pune întrebări despre comportamentul copilului și despre modul în care acesta reacționează la indicii sociale. Dar părinții sunt în continuare sfătuiți cu tărie să ceară părerea unui medic.

Printre întrebări se numără cât de des copilul face contactul vizual așteptat, se joacă cu colegii, pare prea sensibil la zgomote puternice și ia lucrurile prea la propriu. Părinții sunt rugați să aleagă dintr-un set de cinci clasificări care indică cât de des copilul lor se implică în astfel de comportamente, scrie Daily Mail.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Cercetătorii de la Universitatea John Carroll din Ohio au descris sondajul ca fiind un „progres major” în diagnosticarea autismului. Aceștia au susținut că testul a avut o precizie între 55 și 95% în detectarea autismului, în funcție de cât de severe erau simptomele copilului, și a fost fiabil indiferent de vârstă, sex, rasă și etnie. Studiul a analizat 1.467 de copii cu vârste cuprinse între doi și 17 ani, inclusiv 104 cu autism. Rezultatele au fost publicate în revista Developmental Medicine & Child Neurology. Pe lângă depistarea autismului, testul poate, de asemenea, să urmărească și să monitorizeze simptomele autismului de-a lungul timpului.

Aproximativ unul din 44 de copii din SUA suferă de tulburare de spectru autist (TSA), un număr care continuă să crească pe măsură ce tulburarea este destigmatizată. Cu toate acestea, în ciuda progreselor științifice și sociale, ASD este încă adesea diagnosticat abia în copilărie.

În timp ce vârsta medie de diagnosticare în SUA este de patru ani, în Marea Britanie aceasta este chiar mai mare, de șase ani. Deoarece nu există un test standard pentru această afecțiune, medicii trebuie să se bazeze pe istoricul de dezvoltare și pe comportamentul copilului. Dar experții spun că intervenția timpurie poate face o diferență uriașă, iar detectarea timpurie este esențială pentru a se asigura că copiii din această categorie primesc ajutorul de care au nevoie.

Pentru a primi un diagnostic oficial, copiii trebuie să consulte în continuare un profesionist calificat, dar chestionarul ASDQ reprezintă un alt pas spre un test standardizat pentru autism. Screening-urile pentru TSA sunt recomandate la etapele de 18 și 24 de luni, prin care abilitățile de limbaj, de mișcare și de gândire ale copilului, precum și comportamentele și emoțiile acestuia sunt urmărite în comparație cu restul grupului de vârstă. Cu toate acestea, diagnosticul formal trebuie să fie tratat de un specialist calificat, cum ar fi un pediatru de dezvoltare sau un psiholog pentru copii.