• Progresul acestei linii de cercetare depinde de studii bine concepute, randomizate, controlate, bazate pe cunoștințele despre neuroprotecția focală.
  • Aceasta va constitui viitoarea bază de dovezi pentru evaluarea rolului antrenamentului fizic în gestionarea sclerozei multiple.
  • Cercetătorii sugerează, de asemenea, că studiile disponibile sunt puține și prost concepute și nu ar trebui să descurajeze cercetările în curs în acest domeniu promițător.

O echipă de experți a încurajat investigarea continuă a beneficiilor antrenamentului fizic prin exerciții pentru persoanele cu scleroză multiplă, citând deficiențele studiilor disponibile. Aceștia și-au prezentat perspectivele pentru această direcție de cercetare în Exercise in multiple sclerosis, publicat în The Lancet Neurology.

Membrii echipei au contrazis concluziile unor analize recente, care au afirmat că antrenamentul fizic nu este asociat cu neuroprotecția la persoanele cu scleroză multiplă. Dovezile sugerează că exercițiile fizice pot preveni sau inversa leziunile sau declinul neurologic existent și măsurabil, au afirmat membrii echipei. Aceștia sugerează, de asemenea, că studiile disponibile sunt puține și prost concepute și nu ar trebui să descurajeze cercetările în curs în acest domeniu promițător.

Printre deficiențele citate de echipă se numără selecția pacienților (lipsa leziunilor măsurabile, preexistente ale sistemului nervos central), proiectarea regimurilor de exerciții fizice (durate prea scurte ale protocoalelor de antrenament/ urmărire), lipsa unor ipoteze neurofiziologice a-priori (eșecul de a lua în considerare adaptările cerebrale și regiunile de interes pentru neuroprotecție) și selecția tehnicilor de neuroimagistică (încrederea excesivă în neuroimagistica întregului creier/structurală).

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Neajunsurile cercetărilor existente împiedică formularea unor concluzii puternice în acest moment, a declarat autorul principal, Dr. Sandroff, cercetător științific senior în cadrul Centrului de Neuropsihologie și Neuroștiințe al Fundației Kessler. Doar prin studii riguroase putem explora promisiunea neuroprotecției pentru persoanele care trăiesc cu scleroză multiplă, a subliniat el.