Omicron la sugari. Riscuri și date oficiale din Africa de Sud

bebelus-covid

bebelus-covid

Specialiștii din Africa de Sud nu pot confirma o legătură între varianta Omicron și numărul ridicat de spitalizări a bebelușilor, care ar putea fi cauzată de alți factori. Datele, publicate de Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, arată că 52 de sugari sub vârsta de doi ani se numără printre cei 452 de pacienți cu COVID-19 internați în Tshwane în perioada 14 – 28 noiembrie.

Din cauza capacității limitate, doar un procent mic de probe de testare din Africa de Sud sunt trimise pentru secvențierea genomică spre detectarea variantei Omicron. Oamenii de știință NICD spun că în acest fel nu se poate afla cu certitudine dacă sugarii din spital au fost infectați cu Omicron. Există, de asemenea, incertitudinea că toți sugarii înregistrați sunt infectați cu COVID-19 deoarece nu toți sunt testați pentru virus. Din motive practice, sugarii care prezintă probleme respiratorii sunt tratați pentru COVID-19, dar ar putea avea o altă boală precum gripa.

Sugarii internați, grav bolnavi

Datele arată că 29% din cazurile de internări pentru COVID-19 din grupa de vârstă 0-4 ani au avut boală severă, proporție similară cu cea din alte câteva grupe de vârstă. Conform informațiilor, dintre pacienții cu vârsta de patru ani sau mai mici, 1% din internări au dus la deces. NICD nu a răspuns la o întrebare din partea Reuters cu privire la aceasta și la alte elemente ale datelor, spunând că va emite un nou raport privind internările la copii în această săptămână.

Întrebată dacă oamenii ar trebui să fie alarmați de numărul de admiteri pentru sugari, profesorul Anne von Gottberg, microbiolog clinic la NICD, a spus: „Nu încă. Se pare că, de fapt, unele dintre aceste admiteri ar fi putut începe înainte de apariția lui Omicron. Suntem suficient de îngrijorați că ne uităm la datele foarte, foarte atent, dar în acest moment nu sunt prea sigur că le putem lega definitiv la Omicron”.

Oamenii de știință NICD au mai spus că părinții cu bebeluși și sugari bolnavi s-au grăbit să-i aducă la spital, în timp ce pacienții din alte grupe de vârstă au fost mai puțin probabil să se grăbească. Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că se așteaptă să aibă date despre transmisibilitatea Omicron în câteva zile, dar oamenii de știință au spus că ar putea dura două până la patru săptămâni pentru a afla mai multe despre variantă.

Exit mobile version