• Variola maimuței este o infecție care poate apărea atât la oameni cât și la animale.
  • OMS a elaborat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari.
  • Timp de decenii, boala a fost întâlnită în Africa Centrală și de Vest.

OMS declară epidemie de mpox, infecție cunoscută mai degrabă ca variola maimuței și o consideră o problemă urgentă de sănătate globală.

De la începutul acestui an, peste 17.000 de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa. În 2022, infecția a început ssă se răspândească și în America de Nord și Europa. OMS spune că ar putea fi nevoie de un ajutor coordonat la nivel internațional.

Cum se manifestă mai exact variola maimuței?

„Este important să facem două precizări. Mpox nu are nicio legătură cu variola pe care o știm noi și care a fost eradicată. Motivul pentru care noi o luăm ca fiind o problemă de sănătate publică este pentru că în ultimii ani am tot discutat despre ea. Nu este o boală nouă. Variola maimuței se transmite doar printr-un contact foarte apropiat, de la o persoană la alta. Riscul de a avea o situație gravă de pandemie sau epidemie este unul destul de mic.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

OMS se referă la prevenție. La modalitatea în care încercăm să avem grijă, mai ales în Africa”, a declarat Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”, pentru Aleph News.

Au fost cazuri în ultima perioadă și la noi? Sunt motive de îngrijorare?

„În Europa au fost doar cazuri izolate. Nu au existat cazuri în ultimele luni și nu se va schimba nimic, fiindcă este strict vorba despre prevenție”, a adăugat acesta.

Citește și