• Lumea nu ar trebui să intre în panică în legătură cu noua variantă Omicron a Covid-19, dar ar trebui să se pregătească, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform BBC.
  • Vorbind la o conferinţă, Soumya Swaminathan, om de ştiinţă de top al OMS, a declarat că situaţia actuală este foarte diferită faţă de cea de acum un an.
  • Rapoartele arată că Omicron a fost găsit în aproape 40 de ţări.

Lumea nu ar trebui să intre în panică în legătură cu noua variantă Omicron a Covid-19, dar ar trebui să se pregătească, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform BBC.

Vorbind la o conferinţă, Soumya Swaminathan, om de ştiinţă de top al OMS, a declarat că situaţia actuală este foarte diferită faţă de cea de acum un an.

Rapoartele arată că Omicron a fost găsit în aproape 40 de ţări.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Încă nu este clar dacă varianta mutantă este mai transmisibilă sau dacă este capabilă să se sustragă vaccinurilor.

Primele date raportate de oamenii de ştiinţă din Africa de Sud – unde varianta a fost detectată pentru prima dată – sugerează că Omicron ar putea eluda o anumită imunitate la Covid-19, deşi experţii avertizează că analiza nu este definitivă.

Omicron ar putea deveni tulpina dominantă la nivel mondial

Dr. Swaminathan a declarat la conferinţa Reuters NEXT că varianta este „foarte transmisibilă”, citând date din Africa de Sud, şi a spus că ar putea deveni tulpina dominantă la nivel mondial – deşi acest lucru este greu de prezis. În prezent, Delta reprezintă 99% din cazurile la nivel global, a adăugat ea.

„Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu să intrăm în panică, pentru că suntem într-o situaţie diferită faţă de cea de acum un an”, a spus ea.

Între timp, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, a declarat că lumea are în prezent „vaccinuri foarte eficiente” împotriva Covid-19, iar accentul ar trebui să fie pus pe distribuirea lor pe scară mai largă. El a spus că nu există dovezi care să susţină schimbarea acestor vaccinuri pentru a le adapta la noua variantă Omicron.

Ţări din întreaga lume au anunţat interdicţii de călătorie împotriva statelor din sudul Africii în urma primei apariţii a Omicron.

Oficialii americani au impus tuturor călătorilor internaţionali care se deplasează în SUA obligaţia de a face un test Covid cu cel mult o zi înainte de călătorie. Această măsură vine după ce autorităţile au înăsprit regulile de călătorie în SUA.

Omicron a fost detectat acum în cel puţin şase state americane.

India a raportat, de asemenea, primele două cazuri de variantă Omicron.

Apariţia noii variante vine în contextul în care ţările europene se confruntă deja cu o creştere a numărului de infecţii.

Joi, Germania a anunţat restricţii majore pentru persoanele nevaccinate, declarând că doar cei vaccinaţi sau care s-au vindecat recent de virus vor putea intra în restaurante, cinematografe şi în multe magazine.

Cancelarul Angela Merkel a mai spus că vaccinările ar putea fi obligatorii până în februarie. Austria, ţara vecină, a anunţat vaccinuri obligatorii pentru rezidenţi de la 1 februarie, în timp ce ţări precum Belgia şi Olanda au readus sau au înăsprit măsurile menite să combată răspândirea cazurilor.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Marea Britanie lucrează la accelerarea introducerii vaccinurilor de rapel. Guvernul a cumpărat 114 milioane de doze suplimentare de vaccinuri Pfizer şi Moderna şi a anunţat că toţi adulţii vor primi un rapel până la sfârşitul lunii ianuarie.