• OMS recomandă două noi tratamente pentru pacienții infectați cu SARS-COV-2: baricitinibulul și terapia cu anticorpi monoclonali.
  • Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, o clasă de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6” (tocilizumab şi sarilumab) şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe.

OMS recomandă folosirea a două noi tratamente pentru SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat vineri folosirea a două noi tratamente – baricitinibul și terapia cu anticorpi monoclonali – pentru tratarea infecției cu SARS-CoV-2. Specialiștii au adăugat opțiuni noi de tratament, deoarece varianta Omicron, care se răspândește rapid, le face pe multe dintre cele deja existente, ineficiente.

Tratamentul pe baza baricitinibulului a fost dezvoltat de Eli Lilly (LLY.N), iar terapia cu anticorpi monoculari a fost creată de către GlaxoSmithKline (GSK.L) și Vir Biotechnology (VIR.O).

Datele OMS arată că Omicron, care se sustrage protecției oferite de multe vaccinuri și terapii, a fost identificat în 149 de țări. Aceasta înlocuiește rapid varianta Delta ca variantă dominantă în mai multe națiuni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Juriul a recomandat joi utilizarea baricitinibului de la Lilly, vândut sub denumirea comercială Olumiant. Acesta, în combinație cu corticosteroizi, i-ar putea ajuta pe pacienții cu formă severă. Totodată, juriul a aprobat condiționat terapia cu anticorpi de la GSK-Vir pentru pacienții care nu prezintă formă severă și un risc mare de spitalizare.

OMS recomandă, în total, 5 tratamente

Până în prezent, terapia cu anticorpi monoclonali de la GSK-Vir este singura care și-a demonstrat eficiența împotriva Omicron în testele de laborator.

Tratamentele similare cu baricitinibul au oferit o protecție mai scăzută în astfel de teste, însă au arătat îmbunătățiri privind rata de supraviețuire și reducerea nevoii de ventilație, informează Reuters.

„Atunci când amândouă sunt disponibile” alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, „în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”, recomandă experţii OMS, potrivit Agerpres.

Experții OMS au menționat că eficacitatea tratamentelor cu anticorpi monoclonali – compuși generați în laborator care imită apărarea naturală a organismului – împotriva noilor variante precum Omicron este încă incertă. Ei au precizat că recomandările pentru această clasă de medicamente vor fi actualizate atunci când vor fi disponibile date suplimentare.

Recomandările OMS au fost publicate în British Medical Journal.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagonişti ai interleukinei 6’ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.