• Testele rapide antigen costă în România între 30 și 68 de lei
  • În România, testele rapide au fost interzise de la comercializare în farmacii
  • OMS recomandă utilizarea testelor antigenice rapid

Probabil și tu ai cheltuit ceva bani pentru cel puțin un test COVID, fie el antigen sau PCR. Prețul de plecare al unui test e 30 de lei. Dar cât de sigur este un astfel de test?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea testelor antigenice rapide, în particular, atunci când testele PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, OMS recomandă, folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerințe: performanță, respectiv sensibilitate mai mare de 80%. Cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile în prezent indică o sensibilitate mai mică în comparație cu testele PCR.

Testele antigenice rapide pot conferi un avantaj semnificativ față de testele PCR în ceea ce privește simplitatea echipamentului necesar, prețul și rapiditatea obținerii rezultatelor, nu este nevoie de personal calificat, ceea ce contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate. Și trebuie reținut că aceste teste variază între 30 şi 68 de lei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Țările care cer teste rapide persoanelor care călătoresc

Testele rapide antigen sunt cerute persoanelor care călătoresc din România și la intrarea în alte țări, dar acestea nu trebuie dublate de un test PCR negativ. Măsura din Olanda este, momentan, unică, deoarece este singura țară care cere test antigen negativ făcut cu cel mult 4 ore înainte.

În Italia, de pildă, românii au nevoie de o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ.