Coronavirusul ar proveni din natură și nu din laborator. Cercetător: „Nu suntem atât de buni încât să creăm virusul perfect”

A laboratory technologist Srijana Adhikari wearing a personal protective equipment (PPE) seen processing the COVID-19 samples at the Bidh Lab. Nepal has confirmed that a new variant of coronavirus has entered Nepal as well. Issuing a statement on Monday the Ministry of Health and Population stated that three out of six people who arrived here from the UK a few days ago are found infected with the new variant. Bidh Laboratory in Kathmandu, Nepal - 18 Jan 2021,Image: 584482916, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Cu toate acestea, chiar și după mai mult de un an de studiu, șansele ca teoria scurgerilor de coronavirus din laborator să rămână aproape aceeași, ca atunci când a fost raportată încă de la debutul pandemiei, este teoretic posibilă, dar este mult mai puțin probabilă decât originea sa naturală, reiese dintr-o analiză publicată de Foreignpolicy.com.

Dacă peșterile din Yunnan și ecosistemul înconjurător ne-au dat două coronavirusuri extrem de infecțioase în două decenii, nu se știe când ar putea ieși următorul tip de coronavirus sau de unde.

Descoperirea originii exacte a COVID-19 poate fi imposibilă. Dar este crucial să lăsăm știința și nu anxietatea să determine scenariile posibile.

Ce au publicat majoritatea studiilor

Între timp, au existat numeroase studii care indică originile naturale ale COVID-19. Un studiu exhaustiv publicat în Nature Medicine în martie 2020 a constatat că „SARS-CoV-2 nu este o construcție de laborator sau un virus manipulat în mod intenționat”. Unul dintre autorii lucrării, Kristian G. Andersen, a declarat că „de atunci, concluziile au fost întărite și mai mult prin dovezi suplimentare”.

Nu este sigur că Wuhan a fost originea virusului, ci mai degrabă acolo a fost detectat prima dată.

La fel ca în cazul SARS (sindrom respirator acut sever, perioada 2003-2004), virusul s-ar putea să fi apărut la sute de kilometri distanță și să fi trecut în sistemul medical rural subdezvoltat al Chinei chiar și atunci când a fost transmis la oameni.

„Nu suntem suficient de buni, în virologie, pentru a face virusul perfect”, a precizat Stephen Goldstein, care studiază evoluția virușilor la Universitatea din Utah.

Exit mobile version