• Vaccinul anti-Covid produs de Oxford este pe bază de adenovirus de cimpanzeu.
  • Vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost aprobat în 50 de țări.
  • Azi ajunge în România o nouă tranșă de vaccin Oxford, 148.800 de doze.

În viitorul apropiat te vei putea imuniza în fața COVID-19 fără să primești o injecție sau să treci prin boală. Echipa de cercetători de la Oxford care a lucrat la vaccin vrea să îl facă acum sub forma de comprimate sau spray nazal. Profesoara Sarah Gilbert de la celebra universitate spune că într-o primă fază se lucrează la o versiune a serului sub formă de pastile.
Este vaccinul anti-Covid care are o eficiență 70% la cele două doze combinate.

Cât de rapid s-ar putea face această variantă de ser anti-Covid?


Ștefan Dascălu, cercetător de la Oxford: „Este greu de dat o cifră exactă la aceste noi metode de livrare a vaccinului ținâd cont că vor necesita o nouă fază de testare. Chit că este același vaccin, același vector de livrare a imunității către pacienți, mecanismul, în schimb, de administrare a vaccinului poate influența atât eficacitatea și siguranța. Sunt lucruri care va trebui să le testăm și implicit vor necesita timp. Ramura de testare clinică nu va putea fi accelerată pentru a ne asigura că cee ace va fi produs și ulterior pus pe piață este sigur și eficient.”

Există vreo șansă ca în această nouă formulă să existe o eficiență mai mare?

Ștefan Dascălu, cercetător de la Oxford: „Este posibil, ținând că cont că vaccinul Oxford/Astrazeneca folosește acest vector viral.”

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?