- Speranțele pentru test au fost ridicate după ce oamenii de știință au descoperit markeri biologici pentru afecțiune în probe de sânge recoltate de la peste 50.000 de voluntari.
- Analiza sângelui a identificat modele de patru proteine care au prezis apariția demenței.
- Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență în întreaga lume.
Cercetătorii au făcut un pas major către un test de sânge care poate prezice riscul de demență cu mai mult de un deceniu înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată oficial la pacienți, scrie The Guardian. Speranțele pentru test au fost ridicate după ce oamenii de știință au descoperit markeri biologici pentru afecțiune în probe de sânge recoltate de la peste 50.000 de voluntari sănătoși înscriși în proiectul Biobank din Marea Britanie.
Patru proteine prezic apariția demenței
Analiza sângelui a identificat modele de patru proteine care au prezis apariția demenței în general și a bolii Alzheimer și a demenței vasculare în special, la vârsta înaintată. Atunci când sunt combinate cu factori de risc mai convenționali, cum ar fi vârsta, sexul, educația și susceptibilitatea genetică, profilurile de proteine au permis cercetătorilor să prezică demența cu o acuratețe estimată de 90% cu aproape 15 ani înainte ca oamenii să primească confirmarea clinică a bolii.
Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență în întreaga lume, o cifră care se estimează că va ajunge la 78 de milioane până în 2030. Aproximativ 70% din totalul demenței este cauzată de boala Alzheimer, cu demența vasculară, cauzată de afectarea vaselor de sânge, reprezentând 20% din cazuri. .
„Sperăm să dezvoltăm acest lucru ca un kit de screening care poate fi utilizat în NHS”, a spus profesorul Jianfeng Feng, care deține posturi la Universitatea din Warwick și la Universitatea Fudan din China.
O serie de studii recente au demonstrat potențialul ca testele de sânge să semnaleze pacienții cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta demență. Înarmați cu astfel de informații, medicii ar putea determina pe ce pacienți să urmeze evaluări ulterioare, inclusiv teste complete de diagnosticare pentru boala Alzheimer.
Confirmarea precoce a bolii este crucială dacă pacienții vor beneficia de două noi medicamente pentru Alzheimer, lecanemab și donanemab, care sunt în curs de revizuire de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie. Dacă este autorizat, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire va analiza costurile și beneficiile înainte de a decide dacă acestea ar trebui să fie disponibile pe NHS.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA, Food and Drug Administration, a aprobat lecanemab și este de așteptat să se pronunțe asupra donanemabului iminent. Autoritățile europene de reglementare încă revizuiesc ambele medicamente.
Citește și