• Dietele de detoxifiere sunt adesea prezentate ca o modalitate de a curăța organismul după excesul de alimente și băuturi care vin odată cu sărbătorile.
  • Aceste diete includ o perioadă de post urmată de o dietă extrem de restrictivă timp de câteva zile.
  • Cercetările arată că există puține dovezi care să susțină utilizarea dietelor de detoxifiere și că acestea nu sunt oricum necesare.

Dietele de detoxifiere sunt adesea prezentate ca o modalitate de a curăța organismul după excesul de alimente și băuturi care vin odată cu sărbătorile. Aceste diete promit rezultate rapide și pot atrage în special oamenii în preajma sărbătorilor, tind să pună din nou accentul pe sănătate și pe obiceiurile de viață. Există câteva tipuri diferite de diete de detoxifiere: curățarea prin sucuri, consumul doar a anumitor alimente, utilizarea suplimentelor alimentare de detoxifiere din comerț sau „curățarea” colonului cu clisme sau laxative.

Cele mai multe dintre aceste diete au câteva lucruri în comun: sunt pe termen scurt și au ca scop eliminarea substanțelor presupus toxice din organism. De obicei, aceste diete includ o perioadă de post urmată de o dietă extrem de restrictivă timp de câteva zile. În calitate de dietetician înregistrat Taylor Grasso de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus, a văzut clienți care au încercat diete de detoxifiere și au experimentat o mulțime de efecte secundare negative, inclusiv dezvoltarea unei relații negative cu mâncarea.

Cercetările arată că există puține dovezi care să susțină utilizarea dietelor de detoxifiere și că acestea nu sunt oricum necesare. Organismul este bine echipat pentru a elimina substanțele nedorite pe cont propriu, fără suplimente scumpe și potențial dăunătoare vândute de industria de nutriție și wellness.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Despre toxine

Ce sunt toxinele – și cum ajung ele în organism în primul rând?

Toxinele interne includ subprodusele naturale create de organism în timpul metabolismului, cum ar fi acidul lactic, ureea și deșeurile provenite de la microbii intestinali. Expunerile toxice externe pătrund în organism prin alimentație, băutură, respirație sau prin penetrarea pielii. Acestea pot veni sub forma poluanților din aer, a alimentelor sau a apei contaminate cu substanțe chimice sau metale grele, a produselor de uz casnic, cum ar fi detergentul de rufe și chiar a produselor de înfrumusețare, cum ar fi detergenții faciali, produsele de spălare a corpului și machiajul.

Sistemul de detoxifiere încorporat în organism include ficatul și rinichii, cu ajutorul plămânilor, al sistemului limfatic, al tractului digestiv și al pielii. Pe scurt, ficatul descompune substanțele nocive, care sunt apoi filtrate prin rinichi. De asemenea, tractul digestiv le expulzează prin mișcări intestinale. Dar corpul nostru nu funcționează întotdeauna în mod optim. De aceea, o dietă adecvată și îmbunătățirea comportamentelor legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea numărului de exerciții fizice și a somnului, pot avea un impact semnificativ – și pozitiv – asupra sistemului de detoxifiere a organismului.

Faptul de a avea un microbiom divers și o abundență de bacterii intestinale sănătoase ajută, de asemenea, la eliberarea organismului de substanțele nocive. Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul, varza murată și produsele lactate de cultură, pot fi benefice pentru sănătatea intestinelor. Aceste alimente conțin probiotice, care sunt bacteriile benefice care trăiesc în intestinul nostru.

O altă categorie, numită alimente prebiotice, este, de asemenea, benefică pentru sănătatea intestinelor. Acestea oferă nutriție și energie pentru probioticele sănătoase din intestin și sunt bogate în fibre. Exemple de alimente prebiotice sunt cerealele integrale și fructele și legumele, în special bananele, verdețurile, ceapa și usturoiul.

Noxele potențiale ale dietelor de detoxifiere

Prin publicitatea lucioasă și omniprezentă, dietele de detoxifiere perpetuează o mentalitate de remediere rapidă în ceea ce privește greutatea și imaginea corporală, mai degrabă decât să promoveze schimbări ale stilului de viață care sunt durabile pentru o viață întreagă.

Deși susținătorii spun că dietele de detoxifiere și curățările cu sucuri duc la pierderea în greutate, la îmbunătățirea funcției ficatului și la o sănătate mai bună în general, dar cercetările arată că acestea au un efect redus sau chiar nul. Mai mult, acestea pot duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, oboseală, slăbiciune, leșin și iritabilitate. Cu toate acestea, studiile arată că există unele dovezi că anumite alimente și condimente, cum ar fi coriandrul, pot îmbunătăți căile naturale de detoxifiere a organismului.

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, alte alimente care pot da un impuls sistemului de detoxifiere propriu al organismului includ legume crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, fructe de pădure, anghinare, usturoi, ceapă, praz și ceai verde. Consumul unor cantități adecvate de proteine slabe poate fi, de asemenea, benefic pentru sistemul natural al organismului prin menținerea unor niveluri adecvate de glutation, enzima principală de detoxifiere a organismului, sau catalizatorul. Glutationul este o enzimă produsă de ficat care este implicată în numeroase procese din organism, inclusiv în construirea și repararea țesuturilor, ajutând la procesul natural de detoxifiere și îmbunătățind funcția sistemului imunitar.

Mai multe studii clinice au arătat o detoxifiere hepatică crescută cu o dietă de detoxifiere comercială sau cu suplimente, dar aceste studii au metodologii defectuoase și eșantioane de dimensiuni mici și sunt adesea efectuate pe animale. În plus, suplimentele nu sunt reglementate de Administrația americană pentru alimente și medicamente, așa cum sunt alimentele și medicamentele. Ele pot fi puse pe raft fără o evaluare completă a ingredientelor sau fără o eficacitate dovedită, cu excepția cazurilor rare în care suplimentele sunt testate de o terță parte.

De fapt, unele suplimente comerciale au ridicat atât de multe probleme de sănătate și siguranță încât FDA și Comisia Federală pentru Comerț au întreprins acțiuni legale împotriva companiilor care le fabrică pentru a le retrage produsele de pe piață. Unele diete și programe de detoxifiere pot avea efecte secundare grave, în special cele care includ laxative sau clisme, sau cele care restricționează consumul de alimente solide. Aceste abordări pot duce la deshidratare, deficiențe nutritive și dezechilibre electrolitice.

În plus, dietele care restricționează drastic anumite alimente sau grupuri de alimente nu duc, de obicei, la o pierdere în greutate de durată. În schimb, aceste tipuri de diete pun adesea organismul în „modul de înfometare”. Asta înseamnă că, în loc să ardă caloriile, corpul le reține pentru a le folosi ca energie.

A face acest lucru în mod repetat, pe o perioadă lungă de timp, poate duce la o scădere cronică a metabolismului, ceea ce înseamnă că numărul de calorii pe care le ardeți în repaus poate scădea lent în timp. Acest lucru poate face mai dificilă pierderea în greutate și echilibrarea glicemiei. De asemenea, îi poate lăsa pe oameni mai predispuși la afecțiuni metabolice cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul.

Un stil de viață sănătos, fără dieta de detoxifiere

Concentrarea pe schimbări durabile ale stilului de viață poate face o diferență uriașă – și, spre deosebire de o dietă de detoxifiere, chiar funcționează.

Numărul unu, mâncați o dietă echilibrată. Încercați să mâncați în principal cereale integrale, alegeri de proteine slabe, fructe și legume de mai multe culori, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci și semințe. În acest fel, veți obține o varietate de nutrienți, antioxidanți și o cantitate bună de fibre.

În al doilea rând, hidratează-te. Pentru femei, aportul zilnic de apă recomandat de Academy of Nutrition and Dietetics este de 11 căni; pentru bărbați, este de 15 căni. Cu toate acestea, aproximativ 20% din această cantitate totală provine din alimente, ceea ce înseamnă că aportul zilnic de apă recomandat este de nouă cești pentru femei și 13 cești pentru bărbați. Acest lucru este comparabil cu 4 sticle de apă de 16 uncii pentru femei și 6½ sticle de apă de 16 uncii pentru bărbați.

În cele din urmă, mișcați-vă corpul într-un mod care vă face plăcere. Cu cât vă place mai mult să fiți activi, cu atât mai mult este posibil ca acest lucru să devină o rutină. Încercați să faceți cel puțin 150 de minute sau 2 ore de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână. Concentrarea pe aceste tipuri de obiceiuri sănătoase durabile pe termen lung este cheia pentru pierderea în greutate și pentru sănătatea și bunăstarea generală.