- Oamenii primesc în continuare protecție împotriva coronavirusului, indiferent dacă experimentează sau nu efelectele secundare
- Efectele secundare sunt dovezi că vaccinul are efectul dorit asupra sistemului imunitar al organismului
- Specialiștii spun că absența lor nu ar trebui să ridice semne de întrebare persoanelor care s-au vaccinat
Specialiștii în boli infecțioase dau asigurări că oamenii primesc în continuare protecție împotriva coronavirusului, indiferent dacă experimentează sau nu efelectele secundare care îi afectează pe unii pacienți după vaccinare. Oboseala, frisoanele și alte simptome, care apar în zilele următoare vaccinării, sunt dovezi că vaccinul are efectul dorit asupra sistemului imunitar al organismului, potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice, citați de Wall Street Jurnal.
Centrele din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății au anunțat că apariția efectelor secundare este semnalul că organismul începe „construcția protecției” împotriva coronavirusului. Acest mesaj poate determina unii oameni să creadă că absența efectelor secundare poate indica faptul că vaccinarea nu determină organismul să creeze imunitate la virus.
Protecție sporită și fără efecte secundare
Cu toate acestea, experții în boli infecțioase contestă afirmația și spun că majoritatea oamenilor beneficiază de protecție împotriva coronavirusului, chiar dacă nu prezintă efecte secundare.
„Nu cred că cineva ar trebui să coreleze gradul reacțiilor lor la vaccin cu protecția împotriva infecției”, a spus H. Cody Meissner, șeful diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Tufts University School of Medicine din Boston.
„Știm că persoanele care nu răspund la un vaccin și nu manifestă efecte secundare sunt în continuare bine protejate. Vaccinurile funcționează chiar dacă oamenii nu resimt dureri de cap, febră, dureri musculare sau articulare”, a mai adăugat specialistul.
Experții spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili ce efecte secundare legate de vaccin sau absența lor ne spun despre puterea răspunsurilor imune ale oamenilor.
„Depinde foarte mult de modul în care fiecare persoană în parte răspunde la acest stimul”, a spus Kathryn Edwards, profesor de pediatrie și cercetător în vaccinuri la Universitatea Vanderbilt School of Medicine din Nashville, Tenn.