• Pfizer cere autorizaţie FDA pentru creşterea temperaturii la minus 25 de grade a vaccinului anti-covid
  • Producătorii susţin că vaccinul este stabil la minus 25 de grade până la două săptămâni 
  • Dacă FDA acceptă cererea producătorului, distribuirea şi logistica vaccinului s-ar simplifica

Pfizer vrea să crească temperatura vaccinului. A cerut autorizare de la Agenţiei americană pentru alimente şi medicamente.

Compania cere păstrarea vaccinului anti-COVID timp de două săptămâni la o temperatură frecvent întâlnită în congelatoarele şi frigiderele farmaceutice, -25 de grade.

Dacă FDA acceptă cererea producătorului, distribuirea vaccinului ar putea deveni mai uşoară. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Pfizer a transmis acum date noi agenţiei americane. Producătorii susţin că vaccinul produs de ei este stabil şi dacă se depozitează la o temperatură de minus 25 până la minus 15 grade până la două săptămâni. Prezentarea FDA include date de stabilitate făcute pe loturile fabricate în ultimele nouă luni de dezvoltare a vaccinului anti-COVID-19. 

Aceste date vor fi, de asemenea, transmise agenţiilor de reglementare globale în următoarele câteva săptămâni. 

Am efectuat în mod continuu studii de stabilitate pentru a sprijini producţia vaccinului la scară comercială, cu scopul de a face vaccinul cât mai accesibil posibil pentru furnizorii de servicii medicale şi pentru persoanele din SUA şi din întreaga lume”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Prioritatea noastră principală a fost să dezvoltăm rapid un vaccin sigur şi eficient şi să îl punem la dispoziţia celor mai vulnerabili oameni din lume pentru a salva vieţi. În acelaşi timp, am colectat în mod continuu date care ar putea permite stocarea la aproximativ -20° C. Datele transmise pot facilita manipularea vaccinului nostru în farmacii şi pot oferi centrelor de vaccinare o flexibilitate şi mai mare”, a explicat Ugur Sahin, CEO şi cofondator al BioNTech.

Pe noi, această modificare ne-ar ajuta atât la o stocare mai uşoară a vaccinului cât şi la un transport mai rapid. De asemenea ar putea deschide calea vaccinărilor în farmacii. Uite ce spune virusologul Costel Atanasiu. 

E cel mai mare avantaj dacă scade temperatura de păstrare. Atunci, în mod sigur putem să aducem mai mult şi să-l păstrăm la minus 20.”, a explicat Costel Atanasiu, virusolog.

Momentan vaccinul de la Pfizer se păstrează în congelatoare foarte reci la -80 de grade Celsius. Poate rămâne depozitat la aceste temperaturi până la 6 luni. Vaccinurile sunt expediate într-un recipient termic special ,care poate fi folosit ca depozitare temporară până la 30 de zile prin reumplerea cu gheaţă uscată la fiecare cinci zile.