• Un studiu publicat în revista Nature dezvăluie că pădurile din Amazon, supranumite „Plămânii Pământului”, sunt aproape de colaps.
  • Din cauza schimbărilor climatice, colapsul poate avea loc încă din 2050, cu efecte devastatoare.
  • Colapsul pădurii amazoniene ar însemna eliberarea în atmosferă echivalentul a 20 de ani de emisii de CO2.

„Plămânii Planetei” suferă din cauza schimbărilor climatice. Încălzirea globală, incendiile, defrișările și lipsa precipitațiilor ar putea împinge pădurea Amazoniană la colaps până în 2050, arată cel mai nou studiu condus de Bernando Flores de la Universitatea din Santa Catarina.

Plămânul Amazonului este din ce în ce mai stresat de acțiunile omului și de efectul schimbărilor climatice, avem peste 10 milioane de hectare arse doar în 2023, vom reuși să dezvoltăm o metodă pentru a schimba aceste predicții?

„Ei au descoperit că până în 2050, toți acești factori de stres ar putea împinge Amazonul la un punct de cotitură, ceea ce l-ar putea duce la punctul fără întoarcere.  În 2023, 23,3 milioane de acri din pădurea tropicală din Brazilia erau în flăcări, potrivit Fundației Rainforest.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Principalele amenințări sunt defrișarea, degradarea și schimbările climatice”, a spus Esquivel. „După cum arătăm în lucrare, există un feedback important între acestea, în cazul în care schimbările climatice sunt accelerate de defrișare și invers. Este important de reținut că întreaga planetă este responsabilă pentru aceste amenințări, fie prin emisia directă de GES [gaze cu efect de seră] sau prin consumul de produse asociate cu despădurirea și degradarea, cum ar fi carnea și aurul”.

Potențialul punct de răsturnare, subliniat în acest nou studiu, ar putea înrăutăți în cele din urmă efectele schimbărilor climatice, afectând rolul Amazonului în menținerea carbonului sub control.

Autorii îndeamnă nevoia de mai multe eforturi pentru a salva pădurea tropicală, cum ar fi oprirea defrișărilor și îndepărtarea gazelor cu efect de seră.

„Turburările agravante sunt din ce în ce mai frecvente în centrul Amazonului”, a spus autorul principal Bernardo Flores, de la Universitatea din Santa Catarina, într-un rezumat. „Dacă aceste perturbări acționează în sinergie, putem observa tranziții neașteptate ale ecosistemelor în zone considerate anterior ca rezistente, cum ar fi pădurile umede din vestul și centrul Amazonului”.

Esquivel a declarat pentru Newsweek că „există o mare incertitudine cu privire la viitorul Amazonului”. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de cercetări care urmăresc să înțeleagă rezistența acestor păduri, a spus ea.

„Acest lucru include înțelegerea vulnerabilității speciilor de copaci la schimbările globale și utilizarea acestor informații pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a prezice viitorul acestui sistem”, a spus Esquivel.

„Există, de asemenea, o mulțime de cercetări de făcut cu privire la potențialele soluții pentru criza climatică, avem multe de învățat de la Amazon și de la popoarele sale despre modalități de a trăi în armonie cu natura și de a crea un viitor mai bun”.

Citește și