• Numărul celor care s-au tratat la privat în primele 6 luni din 2023 este cu peste 260.000 mai mare decât aceeași perioadă din 2019.
  • La spitalizările continue, creșterea este de 9,66%, cu 8.953 de pacienţi trataţi în plus, iar spitalizările de zi au o creştere de peste 63%.
  • Asiguraţii români plătesc 42 miliarde de lei pe an pentru contribuţii la sănătate, dublu faţă de acum cinci ani.

Numărul celor care s-au tratat la privat în primele 6 luni din 2023 este cu peste 260.000 mai mare decât aceeași perioadă din 2019. Spitalele private au înregistrat o creştere a activităţii pe toate tipurile de servicii.

Dacă la spitalizările continue creșterea este de 9,66%, cu 8.953 de pacienţi trataţi în plus, când vine vorba de spitalizările de zi există o creştere de peste 63%. Raportul Ministerului Sănătățiii a inclus cele 374 spitale publice şi 311 spitale private aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În spitalele publice din ţara noastră s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Clinicile private se regăsesc în mare parte în orașele mari ale țării, iar prețurile sunt cu mult mai mari decât cele de la stat. În România, unu din trei angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică 3.000 de lei brut lunar. E clar că în cazul lor, nu se poate vorbi de posibilitatea de a alege.

Asiguraţii români plătesc 42 miliarde de lei pe an pentru contribuţii la sănătate, dublu faţă de acum cinci ani. În fiecare lună, 10% din salariul brut al fiecăruia dintre noi merge către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

De acolo, banii ajung la spitale și reprezintă costurile de asistență medicală. Încrederea in sistemul medical de stat este în scădere de multi ani, iar pandemia a acutizat și mai mult această problemă.

Citește și: