• Israelul, ca și alți campioni ai imunizării, trebuie să vadă cum gestionează acum reticența celor care nu doresc imunizarea
  • Până acum, nicio țară nu a abordat problema vaccinării copiilor și adolescenților
  • Cercetător: „Trebuie să rețineți că noile variante care scapă de imunizarea generată de vaccin ar putea continua să circule

Au vaccinat puternic, iar acum testează campania post-vaccinare. Unele state, precum Israelul și Statele Unite, au început rapid campania de vaccinare, dar acum ea este în declin și următorul pas necesită luarea de noi decizii. Dacă pentru Gibraltar se atinge imunitatea colectivă (95% din populația este vaccinată începând cu 23 aprilie), niciun alt stat nu a realizat acest țel până acum și trebuie să fie puse în aplicare noi strategii pentru a realiza acest lucru, scrie Le Parisien.

Ca efect natural al unei campanii de vaccinare bine desfășurate, unele țări ating treptat pragul maxim de voluntari eligibili pentru imunizare. În Statele Unite, „numărul de vaccinări este, în prezent, în medie de 2,6 milioane pe zi, față de aproximativ 3 milioane, cât era la mijlocul lunii aprilie”, a raportat luni Agenția France Presse. Consecința e previzibilă: „ponderea celor care nu doresc să se vaccineze este în creștere”.

Ritmul vaccinărilor încetinește

În Statele Unite și Israel, numărul de noi vaccinări comparativ cu aceeași zi a săptămânii precedente

 

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Situația este aceeași în Israel, unde centrele mari de vaccinare care funcționează la capacitate maximă se închid treptat. Cu toate acestea, cu 57,9% din populație complet vaccinată începând cu 24 aprilie și în ciuda a ceea ce sugerează imaginile fericirii de pe străzile din Tel Aviv, statul ebraic încă mai are de lucru.

În cazul SARS-CoV-2, se consideră că aproximativ 67% din populație trebuie imunizată – fie prin vaccin, fie după o infecție primară – pentru a obține imunitatea de grup. Israelul, ca și alți campioni ai imunizării, trebuie să vadă cum gestionează acum reticența celor care nu doresc imunizarea. Aceasta este una dintre noile provocări ale vieții după campania de vaccinare.

Cum îi convingem pe reticenți

Jocelyn Raude, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare (IRD) din Franța, identifică trei soluții pentru a convinge reticenții să se vaccineze, ce s-ar putea dezvolta în întreaga lume pe măsură ce campania de vaccinare progresează.

Prima este aplicarea „strategiilor de eligibilitate”, adică „să oferi avantaje celor care sunt vaccinați față de cei care nu sunt vaccinați”, explică el. Această formă de „discriminare ușoară”, utilizată în mod obișnuit în rândul anglo-saxonilor, permite persoanelor vaccinate să acceseze check-in mai repede pentru a urca într-un avion, pentru a merge la concerte și adunări sau pentru a merge în vacanță. Grecia sau Spania se gândesc la asta și chiar Franța începe să se gândească la această abordare.

A doua tehnică de convingere a reticenților urmărește normalizarea comportamentului de vaccinare, de exemplu prin comunicarea regulată a cifrelor de vaccinare. Jocelyn Raude dă ca exemplu strategia facturilor la electricitate din Anglia, care arată consumatorilor consumul mediu din cartierul lor. „Prin informarea cu privire la aceste date, persoanele care erau mult peste consumul mediu ajung să se apropie de medie în timp”, explică el.

În cele din urmă, țările care trebuie să-și convingă ultimii reticenti nu trebuie, potrivit sociologului, să nu minimizeze importanta profesioniștilor din domeniul sănătății. „Adesea, pacienții iau decizia de a fi vaccinați de medicul lor. Formarea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a discuta despre importanța vaccinării cu pacienții lor duce la schimbări comportamentale semnificative. „

Un act de echilibru

Sfârșitul campaniei de vaccinare va ridica, de asemenea, problema libertăților individuale. „Aceasta este o problemă pe care am avut-o încă de la începutul epidemiei și este întreaga istorie a sănătății publice”, comentează Jocelyn Raude.

Potrivit acestuia, „vor apărea apoi întrebări etice majore, la care nu avem încă un răspuns pentru moment”. Între acestea se numără dreptul la confidențialitate cu privire la statutul de imunizare al persoanelor. În februarie, Knesset, parlamentul israelian, a cerut identificarea persoanelor nevaccinate. Timp de trei luni, acestea au fost apelate de firmele de asigurări de sănătate ale țării și presiunea asupra lor a crescut.

Vaccinarea copiilor ajută țările sărace

Nicio țară nu a abordat problema vaccinării copiilor și adolescenților. „Vaccinarea acestora ar putea fi interesantă pentru a reduce circulația virusului în această grupă de vârstă și pentru a nu-l lăsa capabil să transmită virusul către persoane fragile și neprotejate”, au explicat cercetătorii. Aceasta este una dintre misiunile pe care și-a asumat-o Israelul în următoarele săptămâni, statul evreu anunțând intenția de a începe imunizarea acestei grupe de vârstă din luna mai.

Ajutorarea celor mai defavorizate țări în ceea ce privește vaccinarea face, de asemenea, parte din strategiile intensive de după campanie. Statele Unite vor furniza 60 de milioane de doze de AstraZeneca la nivel mondial, a anunțat Casa Albă, criticată până atunci pentru refuzul de a exporta acest vaccin neautorizat încă în țară.

„Toate țările dezvoltate făcuseră comenzi în avans, în special în Statele Unite și Anglia, și au ajuns la cantități foarte mari dincolo de ceea ce era de așteptat”, explică Jocelyn Raude. Apoi se pune problema punerii la dispoziție a stocurilor sale țărilor în curs de dezvoltare și cu venituri mici. „Această geopolitică a vaccinului a fost foarte bine înțeleasă de ruși și chinezi, care au folosit foarte repede „soft-power”-ul, un instrument care ar putea fi dezvoltat în continuare în această nouă fază a vaccinării, care este mai orientată spre planul internațional”.

Două scenarii opuse

Dupa ce pragurile de vaccinare vor fi atinse în unele țări, va apărea problema omogenizării treptate la scară globală. „Există două scenarii, explică Jocelyn Raude. Primul, scenariul fericit, este să ne gândim că situația se va îmbunătăți în jurul verii, presupunând că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor, că obiceiurile vechi, cum ar fi îmbrățișarea și strângerea mâinilor, vor reveni treptat cel puțin în rândul persoanelor vaccinate. Unii anticipează luni oarecum nebune, marcate de exaltare „, descrie sociologul.

Al doilea scenariu ar putea fi „mai trist, chiar catastrofal”, avertizează el. „Trebuie să rețineți că noile variante care scapă de imunizarea generată de vaccin ar putea continua să circule și acest lucru seamănă puțin cu ceea ce am văzut în ultimele luni. Vaccinarea poate progresa, dar țările campioane de vaccinare nu știu mai mult decât celelalte care dintre aceste scenarii va câștiga.