• Prima pâine din făină de greieri a fost coaptă în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.
  • Proiectul îi aparține Otiliei Murariu, șef de lucrări și doctor la universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.
  • Otilia Murariu: „Făina de greier nu conține gluten”.

Premieră pentru industria de panificație din România: prima pâine din făină de greieri a fost coaptă în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, relatează Radio HIT.

Inițiatoarea proiectului este Otilia Murariu, șef de lucrări și doctor la universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

„Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grâu, prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și, bineînțeles, apă și sare”, a explicat Otilia Murariu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Făina de greier nu conține gluten, iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten”, a adăugat Otilia Murariu.

Când a început proiectul „Pâinea Viitorului”

Otilia Murariu a explicat că punctul de plecare al ideii a fost în 2011, atunci când a participat, împreună cu unii cercetători din Italia, la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.

„Am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii”, a spus Otilia Murariu.