• O persoană infectată cu o nouă tulpină Covid-19 a fost internata la Matei Balș, au confirmat surse din cadrul Institutului pentru Aleph News.
  • DSU: În România nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină
  • Ministerul Sănătății: Nu a fost confirmată până acum, în România, tulpina britanică a Covid-19

UPDATE 16.30 Prezența noii tulpini a Covid-19 din Marea Britanie nu este confirmată în România. Precizarea vine de la Departamentul pentru Situații de Urgență după ce o persoană suspectă a fost internată la Institutul Matei Balș.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) susțin că până în prezent în România nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu noua tulpină a virusului SARS CoV-2.

„În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini”, scrie în precizarea de presă facută de DSU.

UPDATE 14.55. Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR.

UPDATE 14.20. Adrian Marinescu, medic infecționist Matei Balș: Trebuie să facem o diferență clară între suspiciune și confirmare, care se face prin testele de secvențire. Există o suspiciune, dar până nu vom avea confirmare nu putem vorbi despre un lucru cert. Cazurile de import pot aduce orice tulpină, iar Marea Britanie nu e așa departe încât să nu ajungă și la noi.

Arca lui Noe e plina și noi ne gândim cu groază la un nou potop. Această vaccinare devine o cursă cu timpul. A te vaccina în timp util devine mult mai important. Să nu uităm că această tulpină apare printr o selecție naturală. Creează mutații prin care se va selecta produsul cel  mai contagios. Este important ca populația să se vaccineze într-un timp cât mai scurt.

Mutația trebuie să se înțeleagă că are loc în interiorul organismului uman. S- a intamplat intr un pacient. Exista riscul ca asa cum s-a selectat o mutatie contagioasă într un interval de timp, să ne trezim că această mutație devine și mai letală. În fata acestei realitati toate masurile trebuie aplicate cât mai corect, de la preventie, spălare, igena, până la vaccinare”, a declarat profesorul Dorel Săndesc la Aleph News.

Trebuie să fiți siguri că discutăm despre această tulpină. Înțeleg că pacientul nu avea context epidemiologic de călătorie recent în Marea Britanie. A trebuit să așteptăm rezultatele testelor de laborator. Era de așteptat și cred că este o perioadă de timp până când această tulpină va ajunge în România. Înțeleg că nu este prezentă doar în Marea Britanie, este si in alte tari din Uniunea Europeana. Identificarea de laborator va pune în evidență această mutație. Aceasta este mai contagioasă. Nu e este o tulpină care determină forme severe de boală”, spune și medicul Radu Țincu.

Virusul B.1.1.7 este periculos în special pentru riscul crescut de transmitere, iar după controalele efectuate la nivel național, s-a constatat că virusul a fost detectat doar la persoane care au venit din Marea Britanie.

Turcia a devenit, recent, cea de-a 33-a țară în care în care noua variantă a virusului a fost găsită. Astfel, cele 33 de state în care s-au identificat infecții cu varianta de virus cunoscută sub numele de B.1.1.7 sunt: Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Emiratele Arabe Unite, precum și Taiwan.

Pe această listă ar putea să fie adăugat, dacă se confirmă că pacientul internat la Matei Balș este infectat cu tulpina descoperită în Marea Britanie, și numele României.