• Primii pași în reformarea regulilor de urgență în domeniul sănătății la nivel mondial au fost adoptați la reuniunea OMS.
  • Modificările dorite de Washington și susținute de alte state, precum Japonia și Uniunea Europeană, reprezintă un prim pas într-o reformă mai amplă a RSI.
  • Un RSI actualizat și modernizat va ajuta toate țările și ne va asigura că dispunem de informațiile necesare.

Țările din întreaga lume au adoptat sâmbătă o primă reformă, condusă de SUA, a normelor privind focarele de boală, cunoscută sub numele de Regulamentul Sanitar Internațional (RSI), au anunțat Statele Unite la reuniunea OMS.

Modificările, adoptate în cadrul adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au fost convenite în cadrul unei reuniuni considerate ca o șansă unică pentru agenția de sănătate a ONU de a-și consolida rolul după aproximativ 15 milioane de decese în timpul pandemiei COVID-19. Descoperirea – amendamentele la articolul 59 din RSI care vor accelera punerea în aplicare a reformelor – a venit după ce opoziția din partea Africii și a altor țări a fost depășită în această săptămână.

Modificările dorite de Washington și susținute de alte state, precum Japonia și Uniunea Europeană, marchează un prim pas într-o reformă mai amplă a RSI, care stabilește obligațiile legale ale țărilor în legătură cu focarele de boală, care se așteaptă să dureze până la doi ani. Sheba Crocker, ambasadorul SUA la Națiunile Unite la Geneva, a salutat ca fiind „o realizare semnificativă” modificările inițiale și un acord privind înființarea unui grup de lucru care să analizeze modificări de fond și specifice.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Un RSI actualizat și modernizat va ajuta toate țările și ne va asigura că dispunem de informațiile, resursele, capacitatea și transparența necesare pentru a face față viitoarelor crize mondiale în domeniul sănătății”, a declarat ea într-un comunicat.