• Vaccinurile orale fac parte din vaccinurile din „generația a doua”, care sunt concepute pentru a fi mai accesibile și mai ușor de administrat și de distribuit.
  • Acestea pot fi utile persoanelor care au o teamă severă față de ace.
  • Oravax, Oxford/AstraZeneca și ImmunityBio sunt primele companii implicate în dezvoltarea de vaccinuri sub formă de pastilă

Un vaccin coronavirus sub formă de pilule ar putea intra anul acesta în primele faze ale studiilor clinice, scrie Science Alert.

Oravax, compania care lucrează la acest proiect, a anunțat într-un comunicat de presă că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice pe oameni până în iunie.

Acest pas este doar prima fază a dezvoltării unui astfel de vaccin. Nu există nicio garanție de succes și chiar dacă funcționează, ar putea trece un an sau chiar mai mult înainte de a fi autorizat pentru utilizare (Moderna și Pfizer au început primele teste la oameni în martie și, respectiv, mai – 2020).

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Vaccinurile orale fac parte din vaccinurile din „generația a doua”, care sunt concepute pentru a fi mai accesibile și mai ușor de administrat și de distribuit.

Oravax este o societate mixtă, formată din compania israeliano-americană Oramed și compania indiană Premas Biotech.

Acest vaccin ar putea fi transportat într-un frigider normal și depozitat la temperatura camerei, a spus Nadav Kidron, director al Oramed, „fiind, din punct de vedere logistic, mai ușor accesibil oriunde în întreaga lume”.

Prof. Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, s-a exprimat însă cu precauție: „Am avea nevoie de studii efectuate în mod corespunzător pentru a demonstra valoarea [vaccinurilor orale]”,.

„Acestea pot fi însă de folos pentru persoanele care au o teamă severă față de ace și pot fi mai ușor și mai rapid de administrat”, a spus el.

Vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii față de vaccinurile injectate în braț, a declarat Hunter. „Vaccinurile sistemice (injectate în braț) sunt în general foarte bune în prevenirea bolilor severe”, dar de multe ori nu au rezultate prea bune în prevenirea infecției.

Datele despre vaccinul Oravax nu au fost publicate până în prezent. Hunter a declarat că „rezultatele studiilor pe animale sunt încurajatoare”, dar a adăugat că asta nu înseamnă că și rezultatele studiilor pe oameni vor fi la fel.

Prof. Sarah Gilbert, cercetător principal în procesul de dezvoltare a vaccinului Oxford/AstraZeneca, a spus că Oxford evaluează posibilitatea dezvoltării de vaccinuri sub formă de comprimate și de spray nazal.

Și o altă companie, ImmunityBio, desfășoară studii clinice de fază 1 ale unei versiuni orale a vaccinului. Dar acesta va fi utilizat mai degrabă ca doză de rapel pentru vaccinul intramuscular, decât ca vaccin de sine stătător.

Singurul test al unui vaccin oral anti-COVID-19, efectuat până acum pe oameni, nu a avut rezultate bune. La sfârșitul anului 2020, compania Vaxart a anunțat rezultate bune la studiile pe animale, dar la primele studii pe oameni răspunsul a fost dezamăgitor.