- Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu mai multe afecțiuni de sănătate.
- Consumul anumitor tipuri de alimente ultraprocesate prezintă un risc mai mare de moarte prematură decât altele.
- Carnea procesată și băuturile îndulcite sunt cele mai periculoase.
Oamenii care mănâncă o mulțime de alimente ultraprocesate au șanse mai mari să moară mai devreme decât cei care nu le consumă, a constatat un studiu publicat în The BMJ . Dar anumite alimente par să mărească riscul de mortalitate mai mult decât altele, scrie Business Insider.
Carnea procesată, băuturile îndulcite artificial sau cu zahăr, deserturile pe bază de lactate și alimentele de mic dejun ultraprocesate și zaharoase au fost considerate cele mai periculoase. Carnea procesată, în special, prezintă cel mai mare risc.
Autorul principal al studiului, dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Harvard TH Chan School of Public Health, a declarat că asocierea dintre alimentele ultraprocesate și decesul timpuriu a fost „moderat” și nu la fel de puternic pentru toate alimentele ultraprocesate. „Asocierea pozitivă este determinată în principal de câteva subgrupări”, a spus el.
Legătura dintre alimentele ultraprocesate și deces părea să fie redusă dacă dieta generală a unei persoane este sănătoasă, dar studiul arată că consumul a câtor mai puține alimente ultraprocesate este benefic pentru sănătate pe termen lung.
„Calitatea dietei are o influență predominantă asupra sănătății pe termen lung, în timp ce efectul suplimentar al procesării alimentelor este probabil limitat”, au scris autorii studiului.
Cercetătorii din mai multe universități au analizat datele existente a multor profesioniști din domeniul sănătății din SUA. Participanții nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet atunci când s-au înscris pentru a oferi informații despre sănătatea, dieta și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani, între 1986 și 2018.
Grupul de studiu care a consumat cele mai puține alimente ultraprocesate a avut în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce grupul care a mâncat cele mai multe a avut în medie șapte porții pe zi. Grupul care a mâncat cele mai multe alimente ultraprocesate a avut un risc cu 4% mai mare de a muri din orice cauză în comparație cu cei care au mâncat mai puțin. Au fost multe decese legate de afecțiuni respiratorii sau neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer și Parkinson .
Alimentele ultraprocesate conțin de obicei ingrediente care nu se găsesc într-o bucătărie obișnuită și sunt făcute folosind tehnici industrializate. Cercetările au descoperit asocieri între o dietă bogată în alimente ultraprocesate și rezultatele slabe asupra sănătății; un studiu recent a legat alimentele ultraprocesate de 32 de probleme de sănătate , inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și depresia.
Deoarece alimentele ultraprocesate tind să fie bogate în grăsimi saturate, zahăr rafinat, sare și sărace în fibre și alți nutrienți, studiul a spus că există o dezbatere în desfășurare asupra faptului dacă procesarea și aditivii sunt în spatele legăturilor alimentelor ultraprocesate cu sănătatea precară sau dacă este profilul lor scăzut de nutrienți.
Alimente ultraprocesate sunt, de asemenea, o categorie largă în care sunt suprinse mai de toate, de la sifon și bomboane până la pâinea integrală ambalată. Cercetătorii au plasat alimentele ultraprocesate în nouă grupuri pentru a evalua dacă unele alimente au avut un impact mai mare decât altele.
Grupurile au fost:
- Pâinea și alimentele ultraprocesate pentru micul dejun
- Grăsimile, condimentele și sosurile
- Gustările și deserturile dulci la pachet
- Băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial
- Mâncărurile gata preparate sau încălzite
- Carnea, carnea de pasăre, produse gata de consum pe bază de fructe de mare, cum ar fi carnea procesată
- Gustările sărate la pachet
- Deserturile pe bază de lactate
Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Reading, care nu a fost implicat în studiu, a spus că, în ciuda dimensiunii mari a eșantionului, chestionarele utilizate nu au fost niciodată concepute pentru a determina aportul de alimente ultraprocesate și, prin urmare, „este imposibil să știi cât de fiabile sunt rezultatele.”
Sunt necesare studii viitoare pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și de a confirma constatările la alte populații, au scris autorii studiului.
Citește și