• Autoritățile americane au constatat că riscul de a apariție a sindromului este scăzut, dar de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson decât la populația generală.
  • Administrația pentru Alimente și Medicamente intenționează să avertizeze că vaccinul Johnson & Johnson poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barre.
  • Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de boala Guillain-Barré în rândul celor care s-au imunizat cu Johnson & Johnson.

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) urmează să anunțe că există o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și sindromul Guillain-Barre, o afecțiune neurologică rară, scrie New York Times.

Autoritățile americane au constatat că riscul de a apariție a sindromului este scăzut, dar de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson decât la populația generală.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Administrația pentru Alimente și Medicamente intenționează să avertizeze că vaccinul contra coronavirusului Johnson & Johnson poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barré.

Deși autoritățile de reglementare au constatat că șansele de a dezvolta afecțiunea sunt scăzute, acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în ​​rândul populației generale din Statele Unite, potrivit unor surse citate de publicația americană.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de boala Guillain-Barré în rândul celor care s-au imunizat cu Johnson & Johnson. Rapoartele sunt considerate preliminare, iar majoritatea persoanelor care dezvoltă afecțiunea se vindecă.

„Nu este surprinzător să găsim aceste tipuri de efecte adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio, fost șef al FDA, în mandatul președintelui Barack Obama. Datele colectate până acum de Administrația pentru Alimente și Medicamente, a adăugat sursa citată, au sugerat că beneficiile vaccinului „continuă să depășească cu mult riscurile”.

Conform datelor citate de The New York Times, simptomele Guillain-Barre au apărut după aproximativ trei săptămâni de la vaccinare. Un bărbat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât și un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie, după ce a fost vaccinat și a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.

Este de așteptat ca administrația Biden să anunțe noul efect advers al vaccinului în cursul zilei de marți. FDA va conchide, însă, că beneficiile vaccinului în prevenirea formelor severe sau a decesului cauzat de coronavirus depășesc cu mult riscul.

Conform sursei citate anterior, nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barre și vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna, ceilalți doi producători autorizați la nivelul SUA. Aceste două seruri se bazează pe o tehnologie diferită.

Aproape 13 milioane de oameni din Statele Unite s-au vaccinat cu Johnson & Johnson, dar 92% dintre americanii care au fost vaccinați complet au primit serurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna.